Stadig mange milliarder i Nordsøen
Olie- og gasindustrien efterlyser mere forskning og lempelig beskatning for at sikre branchens fremtid. Med den rette indsats kan der hentes olie og gas til en værdi af 1350 milliarder i Nordsøen.
Budskabet var, at der fortsat er masser af olie og gas at hente i undergrunden. Industriens vilkår betragtes dog som en hindring.
- Vi ved, at grøn og vedvarende energi er fremtiden. Men vi ved ikke, hvor længe der går, før vi fuldt ud kan basere vores energi på de alternative kilder. Der kan gå 25 eller 50 år. Derfor er der masser af muligheder for vækst gennem bedre ressourceudnyttelse på olie- og gasområdet, sagde John Sørensen, adm. direktør i Ramboll Oil & Gas og næstformand i Danish Offshore Industry.
Olie og gas til en værdi af 1350 milliarder
For at få adgang til de store undersøiske ressourcer skal indvindingsgraden hæves markant. Med den teknologiske udvikling, som er indenfor rækkevidde kan indvindingsgraden hæves med 27% fra nuværende 23% til 50%.
Med en antagelse om, at det genererer 50 mia. kr. ekstra at hæve indvindingen med 1%, kan der hentes 1350 mia. kr. lød en grov vurdering af værdien for ressourcerne i undergrunde fra John Sørensen..
Konferencens foredragsholdere slog dog fast, at industriens rammevilkår skal forbedres, hvis ikke udviklingen skal gå Danmark af hænde.
hent inspiration i udlandet
Forslagene til, hvordan olie og gasindustrien kan sikres bedre vilkår var mere lempelig beskatning. Eksempelvis som i England, hvor afskrivningsreglerne for investeringer i svært tilgængelige oliefelter er lempelige:
- Det kunne jo også f.eks. være trappevilkår, så man får en mere forretningsmæssig tilgang til beskatningen. Vi skal have en dialog om det, sagde John Sørensen.
På samme måde blev en mere aktiv indsats med investeringer i forskning efterlyst:
- Der er reserveret 2,3 mia. kr. til energiforskning om året herhjemme. Men et stort rundt nul går til olie- og gassektoren. Hvis man skal have penge til energiforskning, skal det hedde noget med bio eller nano, påpegede Søren Gath Hansen, koncerndirektør i Dong Energy.