23948sdkhjf

Klumme: Det verden efterspørger er varme

47 % af efterspørgslen på energi handler om varm. Udlandet kan derfor med fordel se mod Danmark og kombinationen af el- og varmeproduktion i kraftvarmeværker.
Klumme af Birger Lauersen, International chef for Dansk Fjernvarme og præsident for Euroheat & Power.

Når man verden over efterspørger energi, så er det varme, forbrugerne først og fremmest har behov for. Det viser en ny opgørelse og analyse fra Det Internationale Energiagentur IEA.

47 % af efterspørgslen på energi handler om varme. Kun 17 % af energiefterspørgslen handler om det som kun elektricitet kan levere, 27 % handler om transport, mens de resterende 9 % går til andet brug som eksempelvis olie i plasticproduktion.

Altså er det langt overvejende varme, der er behovet og ikke elektricitet, som man ellers kunne forledes til at tro, når man ser på energidebatten generelt.

Omfattende energispild i Europa
Et andet og næsten lige så vigtigt budskab fra IEA er, at nu skal man verden over se efter at få gang i hensigtsmæssig udnyttelse af energien. Alt, alt for meget energi går til spilde for eksempel fordi der kun i begrænset omfang udenfor Danmarks grænser gøres brug af kraftvarme. Altså el- og varme i samme produktion.

EU-landene spilder således 55 % af den primærenergi vi har til rådighed, fordi man ikke har kraftvarme og fjernvarme. Der produceres el i enorme kulkraftværker, som køler overskudvarmen bort, fordi disse kraftværker ikke er bygget til smart udnyttelse af brændslerne.

Det kræver et udbygget fjernvarmenet. Et sådant net er også måden at nedbringe det samlede forbrug af fossile brændsler og at øge brugen af vedvarende energi i opvarmningen.
For med et fjernvarmenet er en omstilling enklere. Det vil nemlig ikke kræve, at hver eneste bolig skal have nye energianlæg. Det kan man klare ved at ændre den opvarmningskilde, man har til fjernvarmevandet.

Den hidtidige praksis med at satse på flere A-mærker til køleskabe, frysere og aircondition-anlæg gør intet ved energispildet i produktionsledet. De gamle kraftværker med effektivitet på langt under 40 % fortsætter med at brænde mindst dobbelt så meget brændsel af, som reelt nødvendigt, fordi man ikke har sat hele energi-kæden sammen og gjort det muligt at udnytte overskudsvarmen.

EU ved at få øjnene op for den danske model
På området for kraftvarme og fjernvarme er Danmark internationalt førende.

Vi har et hjemmemarked, som er unikt, og som flere og flere lande verden over kigger interesseret på for at få ideer og inspiration til, hvordan de kommer videre med at omstille sig til en fremtid uden brug af fossile brændsler til elektricitet og opvarmning.

EU har, om end langsomt, også fået øjnene op for, at måden, man gør det muligt for store byområder at blive grønne på, er ved at udnytte mulighederne i kraftvarme og fjernvarme, Langt de fleste EU-borgere bor i byområder.

Kobler man dem på fjernvarme, så kan man netop gøre en kæmpe forskel og samtidig opnå enorme brændselsbesparelser til glæde for både forbrugernes varmeregninger som for miljøet.

Kilde: Dansk Fjernvarme

Kommenter artiklen (8)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125