23948sdkhjf

Støberivirksomhed reducerer elforbrug til køling med 90 %

ML Systems i Ry har leveret anlægget, som med adiabatisk køling har erstattet Jysk Aluminium Industris gamle kølekompressor.
Et havari på en kølekompressor var den direkte anledning til, at Jydsk Aluminium Industri i Herning har reduceret sit årlige elforbrug til køling i virksomhedens bearbejdningsafdeling fra ca. 350.000 kWh om året til mindre end 25.000 kWh.

Opgaven med at holde rumtemperaturen i produktionslokalerne nede på de ønskede 22 °C er nemlig i den varmeste del af året stort set overtaget af et anlæg, der forstøver vand ud i luften. Det er leveret af firmaet ML Systems i Ry, som bl.a. leverer luftbefugtningsanlæg til frugt- og grøntafdelinger i supermarkeder.

Temperatur afgørende for produktionen
Varmen udvikles af de mange værktøjsmaskiner og robotter, der anvendes i de forholdsvis lavloftede produktionslokaler. En kombination af frikøling fra et ventilationsanlæg og fordampningen af det forstøvede vand sikrer, at temperaturen holdes på det ønskede niveau.

Temperaturen i produktionslokalerne både afgørende for medarbejdernes velbefindende, og for at de kan overholde tolerancerne for målfasthed på de emner, der arbejdes med .

- Vi havde lidt tid til at finde en anden løsning fordi vi oprindeligt havde to kølekompressorer – begge med freon (R22) som kølemiddel. Og det kunne vi alligevel ikke fortsætte med, da dette kølemiddel snart bliver helt forbudt at anvende, fortæller Bo Thornvig Jensen.

Inspiration fra frugt- og grøntafdelingen
Virksomhedens energirådgiver, Martin Raaby Skou fra EnergiMidt, der har en fortid i kølebranchen, undersøgte muligheden for at ombygge kølekompressorerne til at anvende propan som kølemiddel. Det regnes som naturligt kølemiddel, og må fortsat anvendes. Men det var dyrt og ville stadig kræve et betydeligt energiforbrug.

Inspireret af et besøg i en frugt- og grøntafdeling i et Føtex supermarked, hvor han kom til at fryse, gik Martin Raaby Skou i stedet i gang med at undersøge muligheden for at anvende adiabatisk køling i de 2000 kvm. lokaler, som anvendes til bearbejdning af de støbte emner.

- Det er jo ikke raketvidenskab, men der er mange fordomme omkring det, siger Martin Raaby Skou.

Temperaturen holdes på det ønskede niveau uden, at luftfugtigheden på grund af det fordampede vand bliver for høj. Det sikres ved at sørge for et tilstrækkeligt luftskifte, og det klares hos Jydsk Aluminium Industri med 6 ventilationshætter, som bliver behovsstyret i forhold til temperatur og fugt. De har hver et energiforbrug på max. 1,1 kWh og er i drift i op til 3.000 timer om året.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078