Nordsjællandsk vandværker lukker flere boringer
Fund af DMS, der stammer fra svampebekæmpende midler brugt både til frugt- og planteavl og til træbehandling, har foreløbig betydet, at drikkevandsboringer i Frederikssund, Halsnæs og Gribskov er taget ud af drift.
Boringerne indeholdt alle DMS i mængder større end Miljøstyrelsens grænseværdi på 0,1 mikrogram per liter vand. Men i en række yderligere boringer - og i vandværksvand ud til forbrugerne - er stoffet fundet i mængder under grænseværdien. Det viser resultatet af en forespørgsel rundt til de nordsjællandske kommuner, som Frederiksborg Amts Avis har foretaget.
I sidste uge rapporterede GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser, at der nu er fundet DMS i 481 ud af 1.565 undersøgte drikkevandsboringer over hele landet. I 8,2 pct. af samtlige boringer blev der fundet DMS over grænseværdien.
- Mængden af fund er bekymrende, siger Walter Brüsch, geolog og seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, der i mere end 30 år har beskæftiget sig med grundvandskvalitet og pesticider.
Han er en af landets førende eksperter på området.
- DMS kan ikke renses væk fra drikkevandet. Forsøger man at rense gennem ozonbehandling, nedbrydes det til andre, stærkt kræftfremkaldende stoffer, siger han.
I dag måles der for DMS i det vand, som forlader vandværkerne, men alle vandboringer er endnu ikke kortlagt. Det vil ske gennem de næste fem år.
- DMS - og andre nedbrydningsprodukter fra de cirka 600 forskellige aktive pesticider, der har været anvendt herhjemme, vil lægge et stort pres på vandværkerne de kommende år, når de bliver tvunget til at tage boringer ud af produktion. De vil få sværere ved at levere drikkevand, som overholder grænseværdierne, siger Walther Brüsch.