23948sdkhjf

Kronprinsen præmierer studerende for fjernvarmeprojekt

Kronprins Frederik har kåret vinderne af Fjernvarmens Udviklingscenters første idékonkurrence på Frederik d. VIII’s palæ.
- I har haft for øje, at fjernvarme ikke skal betragtes som et isoleret system, men som et system der skal integreres i hele energinettet, sagde kronprins Frederik, da han torsdag d. 23. juni overrakte præmier til i alt tre grupper af ingeniørstuderende.

Det var Mette Thordahl Nørgaard og Mads Kallestrup Petersen fra Ingeniørhøjskolen i Århus, der modtog præmien for deres fælles afgangsprojekt på bygningsingeniøruddannelsen.

- Det var en helt speciel oplevelse at møde kronprinsen, og det virkede faktisk som om, han delte vores passion for fjernvarme. Fjernvarme er et spændende emne, når man interesserer sig for energi. Den danske fjernvarmemodel er på mange måder unik og fortjener et stærkt fokus. Den viden, vi som studerende er med til at opbygge har et meget stort eksportpotentiale, siger Mette Thordahl Nørgaard.

Reducerer fremløbstemperaturen
De studerende har i afgangsprojektet udviklet en energibesparende fjernvarmeløsning til områder med lavenergibyggeri. Ved at bruge en varmepumpe og fjernvarmebeholdere i de enkelte husstande kan man reducere varmetabet i ledningsnettet markant.

- Med en varmepumpe er det muligt at reducere fremløbstemperaturen i ledningsnettet helt ned til cirka 30 grader, som via et gulvvarmeanlæg kan opvarme husene i boligområdet. Ude i hver enkelt husstand er der en fjernvarmebeholder, der kan hæve temperaturen fra 30 grader til et niveau, så vandet kan bruges til opvarmning af brugsvand, forklarer Mads Kallestrup Petersen.

Den lave fremløbstemperatur giver langt mindre varmetab end traditionelle fjernvarmeløsninger og bevirker desuden, at det energiproducerende anlæg, som for eksempel en varmepumpe, opnår bedre virkningsgrad. I de studerendes fjernvarmeløsning indgår desuden muligheden for at udnytte solfangeranlæg til at dække dele af husenes varmebehov samt overskudsenergi fra vind til drift af varmepumper.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079