23948sdkhjf

Frit affaldsmarked truer kraftvarmeværker

Mange mindre kraftvarmeværker kan ikke afregne affald til de samme lave priser som deres store konkurrenter.
Regeringen arbejder for øjeblikket på et forslag til liberalisering af det danske affaldsmarked. Det betyder, at de danske kraftvarmeværker ikke længere har ret til affaldet fra egen kommune, og det kan få fatale konsekvenser for flere mindre værker, skriver Jyllands-Posten.

Et eksempel er Svendborg Kraftvarme, hvor et ton affald i dag afregnes til 449 kr. Hos konkurrenten, det meget større Fynsværket, kan kunderne dog komme af med skraldet for 135 kr. pr. ton, og direktør for Svendborg Kraftvarme frygter dermed, at et frit affaldsmarked vil trække tæppet væk under det sydfynske værk.

Vil indføre støtteordninger
Ideen bag liberaliseringen er en rapport, der viser, at der er mange penge at spare for samfundet ved at liberalisere affaldsmarkedet. Rapporten peger på, at en total liberalisering vil kunne spare samfundet for 310 mio. kr. årligt, mens en delvis liberalisering, hvor der kun bliver fri konkurrence på erhvervsaffaldet, vil kunne give 160 mio. kr.

Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt erkender dog, at det vil kunne sprede stor usikkerhed hos mange kraftvarmeværker, og han lægger derfor op til at indføre økonomiske beskyttelsesperioder og støtteordninger, hvis liberaliseringen bliver forhandlet igennem.

- Men der vil blive tale om en liberalisering på langt sigt. Vi bliver nødt til at tage hensyn til, at der er foretaget investeringer for enorme summer ude i kommunerne. Og det under planøkonomiske forhold, hvor man har skabt værker, der ikke kan klare sig på et frit marked, siger han til Jyllands-Posten.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093