23948sdkhjf

Halvdelen af Københavns bygas er snart CO2-neutral

I slutningen af 2018 indfasede Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, et nyt opgraderingsanlæg, der udvinder CO2-neutral gas af københavnernes eget spildevand og erstatter en del af den naturgas, der anvendes til produktion af bygas.

Det har medført, at man i juni satte en ny rekord, idet hele 44 pct. af bygassen var CO2-neutral denne måned.

- Det er supergodt og et enormt fremskridt, fordi vi sparer København for flere tusinde tons klimabelastende CO2, men vi stopper ikke her, siger gaschef i Hofor, Morten Stanley.

60 procent i 2020
Han oplyser, at det næste delmål er, at bygassen, som 300.000 københavnere allerede bruger, skal være 60 pct. CO2-neutral allerede i 2020, altså næste år. Og han er meget klar på, hvordan det skal ske:

- Vi arbejder sammen med Biofos på at få mere biogas i bygasnettet. Den biogas, der er i bygasnettet i dag, stammer fra såkaldt udrådnet spildevandsslam fra Renseanlæg Lynetten og Renseanlæg Avedøre. Men for at sikre, at vi kan komme endnu højere op med andelen af biogas, er vi gået i dialog med flere aktører i vores forsyningsområde, hvor andre spildevands- og affaldsanlæg er oplagte samarbejdspartnere. Men vi ser også på nye teknologier, som for eksempel Power-To-Gas-løsninger, hvor el via elektrolyse omdannes til brint og muliggør lagring af el i naturgasnettet med tilhørende undergrundslagre, siger Morten Stanley.

Det langsigtede mål er, at bygassen skal være 100 pct. CO2-neutral i 2025, men Morten Stanley er ikke afvisende over for, at Hofor kan nå det endnu hurtigere.

Københavnerne leverer selv gassen
Biogassen stammer fra slammet i spildevandet. Når københavnerne vasker op eller går på toilettet, bidrager de til produktionen af bæredygtig bygas.

Når toiletvand og andet spildevand møder bakterierne i rådnetankene på Biofos' spildevandsanlæg, gennemgår det biologiske materiale en forrådnelsesproces, der skaber biogas i form af metan og CO2. I stedet for at gassen ryger videre ud i atmosfæren og gør klimaet endnu varmere, behandler Hofor gassen og sender den videre ind i gasnettet.

- Det er et godt eksempel på, at vi kan reducere CO2-udledningen ved at gøre tingene smartere. Når vi blander københavnernes "egen gas" i bygassen, reducerer vi CO2-udledningen. Det er da genialt, slutter Morten Stanley.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11