23948sdkhjf

Agersted Varmeværk producerer på overskudsvarme fra rapsoliefabrik

75% af varmeværkets behov for varme dækkes af ren overskudsvarme fra DLG Food Oil. Agersted Varmeværk har succes med lokalt samarbejde.
På rapsoliefabrikken DLG Food Oil produceres overskudsvarme i massevis. Tidligere gik denne varme til spilde i virksomhedens køletårne. I dag leverer fabrikken overskudsvarmen til Agersted Varmeværk, der på den måde får dækket 75% af sit varmebehov via samarbejdet.

Det skriver Dansk Fjernvarme i magasinet Fjernvarmen.

Fra idé til endeligt projekt
Ideen med at udnytte overskudsvarmen fra fabrikken kom på bordet allerede for to år siden i forbindelse med det nordjyske FleksEnergi-projekt, der har til formål at bane vejen for fremtidens kollektive energiløsninger.

Agersted Varmeværk gik herefter sammen med et rådgiverfirma og fik lavet en grundig analyse af mulighederne. Og det fik overbevist fabrikkens ledelse om, at projektet var værd at satse på.

Herefter tog det mindre end et år at gennemføre projektet og sætte det hele i drift i efteråret 2010.

Investeringer for begge parter
DLG Food Oil har stået for de nødvendige investeringer på fabrikken herunder en varmeveksler, hvilket har kostet 2,1 mio. kr. Inden opstart af projektet havde fabrikken fået installeret røgfiltre, der muliggjorde udnyttelse af overskudsvarmen. Så den udgift slap man for i forbindelse med opstart af projektet.

Varmeværket har stået for investeringen i ledningen fra fabrikken til værket og har desuden haft udgifter til erstatning til landmænd, pumper, styring og rådgivning, hvilket samlet set har kostet 2,5 mio. kr.

En investering, der afskrives over fem år.

Sænker varmeprisen
Allerede nu - her et år efter opstart - har varmeværket kunne se positive økonomiske effekter af samarbejdet.

Aftalen mellem varmeværket og fabrikken betyder, at varmeværket betaler per MWh varme, der leveres. Prisen reguleres årligt efter prisindekset for naturgas.

Forbrugernes varmepris er således sænket to gange - først med 50 kr. pr. MWH og efterfølgende med 100 MWh, hvilket placerer varmeværket som Brønderslev Kommunes billigste fjernvarmeværk.

Varmeværket styrer driften
I forbindelse med den daglige drift er det varmeværket, der står med ansvaret for vedligehold og optimering af hele systemet - også den del, der står hos DLG Food Oil. Og det er efter varmemester Tonny Thomsens overbevisning en nødvendig ordning.

- Det er vigtigt, at det er varmeværket selv, der står for anlægget. Fabrikkens prioritet er at passe deres rapsolieproduktion. Kommer der et nedbrud på fabrikken, koncenterer de sig om at få produktionen i gang igen - ikke om overskudsvarmen. Så værkerne må selv påregne at skulle vedligeholde udstyret, siger han.

DLG: En øjenåbner
DLG Food Oil ved Agersted forarbejder raps til madolie. Afdelingsdirektør Ingolf Nielsen glæder sig over, at projektet er blevet til virkelighed.

- Vores øjne blev åbnet for, at der var penge i at gennemføre projektet. Drivkraften var blandt andet, at vi kunne sælge den energibesparelse, projektet medfører for varmeværket. Det styrkede økonomien i selve investeringen, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078