23948sdkhjf

Nye branchetal: Uændret beskæftigelse - fald i eksporten

Antallet af arbejdspladser i vindmølleindustrien i 2011 var på omtrent samme niveau som i de to foregående år, men året bød på en lavere eksport for hele branchen.
Dog steg eksporten fra leverandørsiden, hvilket betyder, at man næsten er tilbage på niveau med rekordåret 2008. Når man tager de dårlige internationale konjunkturer og den øgede globale konkurrence i betragtning, er resultaterne tilfredsstillende, mener Vindmølleindustriens direktør, Jan Hylleberg, der hæfter sig ved, at prognoserne peger på vækst for industrien i de kommende år.

I 2011 var der 25.520 ansatte i vindmølleindustrien i Danmark, hvilket er nogenlunde på samme niveau som i 2009 og 2010. Selvom leverandørleddet i industrien forøgede eksporten med 25 pct., så man nu næsten er tilbage på 2008-niveau - hvilket var et rekordår - faldt den samlede eksport for vindmølleindustrien i 2011.

Resultatet af den samlede brancheeksport er en nedgang fra 46,2 mia. kr. i 2010 til 38,8 mia. kr. i 2011. Over de seneste 5 år er den årlige gennemsnitlige eksport dog steget med 8 pct.

Den danske vindmølleindustris omsætning faldt fra 55,3 mia. kr. i 2010 til 51,8 mia. kr. i 2011. Den gennemsnitlige årlige omsætning er dog her steget med 10 pct. fra 2006-2011. De nye tal overrasker ikke Vindmølleindustriens direktør:

- Den danske vindmølleindustri er i særklasse den mest globaliserede i verden. Derfor mærkes det naturligvis, når vi har en global finanskrise. Det er også velkendt, at branchens største spiller, Vestas, har haft et udfordrende 2011. I det lys er det samlede resultat tilfredsstillende, siger Vindmølleindustriens direktør, Jan Hylleberg og tilføjer:

- Beskæftigelsestallene viser, at der er flere i branchen, der arbejder med viden og innovation, og i en verden med globaliserede virksomheder, resulterer det ikke altid i eksport fra det land, hvor de videntunge jobs er, hvis produktionen ligger andetsteds. Der er derfor ingen uoverensstemmelse mellem uændret beskæftigelse og mindre eksport.

Selvom der er en generel strømning i erhvervslivet mod udflytning af produktionsarbejdspladser, udgør produktionsarbejdspladserne stadig langt den største andel i den danske vindmølleindustri – helt præcist 45 %, hvilket indikerer, at den danske vindmølleindustri er konkurrencedygtig - også i forhold til at bevare produktion i Danmark.

Vindmølleindustriens direktør har da også positive forventninger til fremtiden – trods finanskrisen.

- Vi kan se på tallene, at vores medlemmer forventer en årlig gennemsnitlig vækst fra 2012-2016 på ca. 3 – 5 pct. i den nationale omsætning. Sagt på jysk, så er det ikke så ringe endda, lyder det fra Jan Hylleberg.

I Europa forventer Make Consulting, at markedet vil vokse med ca. 7,5 pct. om året frem til 2016, heraf vil en del af denne vækst være offshoreudbygningen i specielt Tyskland og Storbritannien, hvor den danske vindmølleindustri har nogle klare styrkepositioner i stort set hele værdikæden for offshorevindkraft.

Til sammenligning forventer Vindmølleindustriens medlemmer en årlig gennemsnitlig global vækst på ca. 10 pct. frem mod 2016.

Kilde: Vindmølleindustrien

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157