23948sdkhjf

Energiafgifter svækker virksomheder

Minister lover at tage hensyn til konkurrenceevnen i kommende tjek af energiafgifterne.
Energiafgifterne er vokset betydeligt mere end i de øvrige EU-lande de seneste år. Danske afgifter på el, kul, naturgas, benzin og gasolie ligger nu i gennemsnit 13,4 pct. over niveauet i det øvrige EU sammenlignet med 2008. Det fremgår af en DI-analyse, der offentliggøres i dag.

– De højere energiafgifter svækker konkurrenceevnen over for udlandet, og det øger risikoen for, at danske virksomheder flytter produktion til udlandet med tab af arbejdspladser til følge, siger direktør Tine Roed, DI.

Analysen kommer samtidig med, at en gennemregning af forårets energiforlig blotlægger, at forliget svækker den danske konkurrenceevne og betyder tab af arbejdspladser på langt sigt. Det er Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R), der står bag de nye beregninger.

– Det er, når man tager de allermørkeste briller på. Men jeg hæfter mig ved, at de investeringer, der følger af energiforliget, løfter beskæftigelsen med 6 – 7.000 om året fra 2015 til 2019. Afgifterne er også med til at øge energieffektiviteten og dermed konkurrenceevnen, siger Martin Lidegaard.

Som led i energiforliget er det desuden aftalt, at de samlede danske energiafgifter får et grundigt eftersyn. For selv om den økonomiske regning til virksomhederne blev reduceret fra 1,5 mia. kr. til 400 mio. kr. i 2020, under forhandlingerne, så udgør energiafgifterne, ifølge beregningerne, fortsat et problem for konkurrenceevnen.

– Jeg kan godt love, at vi har stærkt fokus på virksomhedernes konkurrenceevne i vores tjek af afgifterne. Det ligger os stærkt på sinde, siger Martin Lidegaard.

DI’s analyse af energiafgifterne viser, at det især er de danske elafgifter, der løber fra resten af EU. De er nu to en halv gang så høje som i Holland, der har de næsthøjeste afgifter.

– Det viser med al tydelighed, at vi har en kæmpe udfordring. Nu har vi vedtaget at omstille energiforsyningen. Nu må vi gå skridtet videre og sikre virksomhedernes konkurrenceevne, siger Tine Roed.

Kilde: Dansk Industri

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079