23948sdkhjf

Minister: Efterforskning efter skifergas må ikke skade miljøet

Efterforskninger efter skifergas i den danske undergrund må ikke skade miljøet, mener Ida Auken. Derfor skal der fremover være en obligatorisk undersøgelse, inden efterforskningerne går i gang.
Under den tidligere regering gav klima- og energiministeren to tilladelser til efterforskning og indvinding af skifergas i Danmark, men før disse projekter kan realiseres, vil miljøministeren sikre, at miljøet ikke tager skade.

Miljøminister Ida Auken er derfor blevet enig med Enhedslistens miljøordfører Per Clausen om, at der fremover skal foretages grundige, obligatoriske VVM-redegørelser (vurdering af virkninger på miljøet), inden knusning af skiferlaget (frakturering) tillades i forbindelse med efterforskning efter skifergas. Det oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Kemikalier ned i undergrunden
For at indvinde skifergas, der befinder sig i skiferlagene dybt nede i jorden, må man pumpe en blanding kemikalier, vand og sand ned i lagene. Metoden, der kaldes fracking, er forbudt i en række lande, men altså ikke i Danmark, omend klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard dog foreløbigt har sat en stopper for nye tilladelser .

- Nu er der blevet givet disse to tilladelser, og det kan vi ikke ændre på. Men jeg vil sørge for, at efterforskningen foregår, så miljøet ikke tager skade. Grundvandet er en af de vigtigste ressourcer, vi har, og derfor skal alt være i orden, før kommunen giver tilladelse, siger miljøminister Ida Auken.

Efterforskning af skifergas
En af fremtidens energikilder kan vise sig at være den såkaldte skifergas, der findes dybt nede i undergrunden. Ved efterforskning af skifergas laves først seismiske analyser for at kortlægge undergrunden, hvorefter der foretages en række almindelige prøveboringer. Hvis der viser sig at være et lovende skiferlag, skal der gennemføres yderligere undersøgelser i form af knusning af skiferlaget (frakturering) for at fastslå, om der kan produceres gas fra skiferen.

I VVM-redegørelser undersøger man forhold, der kan påvirke omgivelserne og dermed miljøet. Udover de almindelige forureningsparametre ser man på, hvordan påvirkningen er på beskyttede naturområder, planter og dyr samt påvirkningen af landskab og kulturarv.

- Vi skal være sikre på, at det vand, vi drikker fra hanen ikke er forurenet. Derfor er vi selvfølgelig nødt til at sikre os imod, at der ikke sker en forurening af grundvandet eller andre negative påvirkninger af miljøet, når man efterforsker skifergasser, siger Enhedslistens miljøordfører Per Clausen.

Miljøministeriet har sendt bekendtgørelsen i høring.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078