23948sdkhjf

Danmark har allerede nået nyt EU-krav om reduktion af naturgas

EU’s medlemslande forpligtede sig i sidste uge til at reducere naturgasforbruget med 15 procent. Det mål nåede Danmark dog allerede i 2020, viser beregning

Et nyt EU-krav, der blev vedtaget i sidste uge, skal få EU-landene til at reducere deres naturgasforbrug med 15 procent på et halvt år. Det fik flere til at gå ud at sige, at danskerne nu skal til at ændre vaner.

Men nu viser en beregning fra Greenpeace, at Danmark allerede har nået det nye reduktionsmål, skriver Dagbladet Information.

EU-aftalen indebærer, at medlemslandenes forbrug skal være reduceret med 15 procent set i forhold til det gennemsnitlige forbrug de seneste fem år, og det nåede danskerne allerede i 2020.

- Vores beregning viser, at det i hvert fald ikke har været noget problem for Danmark at sige ja til den her aftale, siger Tarjei Haaland, der er klima- og energipolitisk rådgiver hos Greenpeace, og som har lavet beregningen på baggrund af tal fra Energistyrelsen, til Information.

Den nye EU-aftale kom som reaktion på, at Rusland har meldt ud, at man vil skære ned på leverancen af gas til Europa, hvilket gør vinterens gasforsyning yderst usikker for EU-landene. Som klimaminister Dan Jørgensen (S) sagde i sidste uge, er aftalen et udtryk for, at EU-landene står »skulder ved skulder« mod Putin og er »solidariske« med hinanden.

Men selv om Danmark er en del af aftalen, behøver vi altså ikke selv handle yderligere for at leve op til den. Og sådan bør det ikke være, mener Tarjei Haaland. For hvis vi vil være »solidariske« med de øvrige EU-lande, bør Danmark i stedet tage udgangspunkt i sit nuværende naturgasforbrug og forsøge at reducere yderligere 15 procent det næste halve år.

Professor ved DTU Marie Münster er ikke overrasket over, at Danmark allerede er i mål med de 15 procent.

Hun påpeger, at selv om det først for alvor kom på radaren, at Danmark skal gøre sig fri af naturgas, efter krigen i Ukraine brød ud, har vi herhjemme længe været i gang med en grøn omstilling af energiforsyningen. Det betyder blandt andet, at en del naturgas er blevet erstattet af biogas, forklarer hun til Information.

Hun peger på, at selv om vi ikke er bundet til at handle på grund af det krav, EU-landene netop har vedtaget, er der gode grunde til at blive ved med at nedbringe forbruget af naturgas.

Det har ikke været muligt at få et interview med klimaminister Dan Jørgensen. Ministeriet oplyser, at klimaministeren i sidste uge ikke har lagt skjul på, at Danmark ikke forventer, at der skal gøres yderligere for at indfri målet om de 15 procents reduktion.

Klimaministeren udtaler i et skriftligt svar til Information, at niveauet for samlede besparelser af gas i EU er lagt efter, hvad EU-Kommissionen vurderer, er nødvendigt for, at EU kan klare sig gennem næste vinter.

- I Danmark er vi allerede godt på vej med reduktionen af vores gasforbrug. Det er vi, fordi vi i Danmark er så langt i den grønne omstilling. Og når vi får implementeret tiltagene i den politiske aftale fra juni, så vil gasforbruget falde yderligere.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094