23948sdkhjf

Danskernes strømforbrug er faldet drastisk: Der er gået sport i den

I september brugte danskerne 12,2 procent mindre strøm end samme måned sidste år, viser ny opgørelse. Mange har fået øjnene op for deres forbrug, mener professor

I september brugte danskerne 12,2 procent, altså næsten en ottendedel, mindre strøm, end de gjorde i samme måned sidste år. Det fremgår af den månedlige opgørelse fra Energinet, der viser, at privatforbruget af el sammenlagt er faldet med lige knap 9 procent i de første otte måneder af 2022 sammenlignet med samme periode sidste år. 

Det skriver Kristeligt Dagblad

Danskerne sparer på strømmen i især de timer, hvor den er dyrest, forklarer Jesper Kronborg Jensen, der er seniorforretningsudvikler i Energinet. 

- Forbruget er faldet i det private, men det er mest i dagtimerne. Det er ikke faldet væsentligt om natten. Og det kan formentlig skyldes, at danskerne vasker tøj og oplader elbilerne på de tidspunkter af døgnet, hvor strømmen er billigst, siger Jesper Kronborg Jensen. 

I Energinet måler man kun produktion og forbrug, og herfra kan man altså ikke sige noget nagelfast om konkrete adfærdsændringer. Ikke desto mindre giver det ifølge Jesper Kronborg Jensen god mening, at højere priser på el medfører anderledes adfærd hos forbrugerne, der i forvejen er presset på økonomien, fordi fødevarer og varme er blevet så meget dyrere. 

Udviklingen er bemærkelsesværdig, mener Kirsten Gram-Hanssen, der er professor ved Aalborg Universitet. Hun forklarer, at der generelt skal meget til, før danskerne ændrer markant på deres elforbrug. 

- Når folk flytter forbruget, så handler det ofte om, at de bruger en timer på opvaske- eller vaskemaskinen, som så går i gang om natten i stedet for i dagtimerne. Jeg tror også, der er nogle, der har kigget sig omkring og set på, om de har overflødige apparater, som står og sluger strøm. For eksempel en ekstra kummefryser.

Hun påpeger, at det ikke er lige let for alle familier at begynde at lægge deres elforbrug om. 

- Hos nogle går der virkelig sport i den, fordi de har fleksibiliteten i familie- og arbejdsliv til at gøre det. Men der er også småbørnsfamilier, for hvem det er umuligt at vaske tøj om natten og hænge det op om morgenen, før man skal ud ad døren. For dem hænger det jo ikke sammen, siger Kirsten Gram-Hanssen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078