23948sdkhjf

Det er alt for tidligt, at vi vinker farvel til vores termiske elkapacitet i Danmark

Ifølge en ny undersøgelse bliver den termiske elkapacitet udfaset langt hurtigere, end myndighederne tidligere har antaget. Det er problematisk, fordi den termiske elproduktion er en nøglespiller i en sikker og stabil elforsyning

Dette indlæg er skrevet af Henrik Rønne Thomsen, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.

Når solen ikke skinner, og vinden ikke blæser, skal der stadig produceres el til vores høje elforbrug i Danmark. 

Lige nu og et stykke ind i fremtiden vil den el blive produceret af kraftvarmeværker, på fagsprog kaldet termiske værker, der står til rådighed for at kunne producere el, når der er mangel på vind og sol.

Men Danmarks termiske værker bliver hurtigere afviklet end hidtil antaget, fordi der ikke er incitament eller økonomi i at fortsætte driften af elproduktionskapaciteten. Det er en fejl, som kan risikere at have graverende konsekvenser for vores elforsyning i Danmark.

Energistyrelsen antog i deres analyseforudsætninger 2021, at der i 2025 vil være 5,3 GW elproduktionskapacitet til rådighed og i 2030 4,4 GW. 

I den nye analyse af Energy Modelling Lab fastslås den reelle kapacitet i 2025 at blive 4,7 GW og i 2030 blot 3,5, altså tæt ved en tredjedel mindre, end myndighederne antager.

Elproduktion på termiske værker er en værdifuld ydelse i elsystemet, fordi det både sikrer diversiteten og regulerbarheden i elforsyningen, som gør, at det høje niveau af elforsyningssikkerhed kan opretholdes. Det ser vi for eksempel med varmeforsyningen, hvor fjernvarmeforsyningen er robust og stabil, fordi den netop spreder sig over flere varmekilder til at levere fjernvarmen med. 

Det samme gør sig gældende i elproduktionen, hvor det er risikofyldt at sætte vores lid til kun at få leveret el af kilder, der ikke er regulerbare på samme måde som termiske værker.

Værdisæt og understøt de termiske værker
Vejen til den grønne omstilling er at investere i vind og solenergi, men det skal gøres i takt med, at de termiske værker understøtter omstillingen ved stadig at være en skjult stjernespiller, der holder hånden under elforsyningen, når det andet svigter.

Hvis vi skal fortsætte med at have en høj og sikker elforsyning i Danmark, er det vigtigt at skabe de nødvendige rammer for at bibeholde elkapaciteten i de termiske værker. Det kan for eksempel gøres ved at sikre værdisætning af de termiske værkers kapacitet og rådighed, som er afgørende for at balancere elnettet.

Og når EU-kommissionen snart kommer med et forslag om en ny elmarkedsmodel, så skal vi sikre, at modellen ikke underminerer den unikke, sikre og grønne elproduktion, vi har i Danmark. I stedet skal modellen udarbejdes, så den understøtter et fremtidigt, sammenhængende dansk energisystem.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (4)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078