23948sdkhjf

Ny analyse: Vigtig elforsyning udfases hurtigere end forventet

En ny analyse lavet af Energy Modelling Lab på vegne af Dansk Fjernvarme og dets medlemmer med termiske værker viser, at udviklingen på elkapaciteten leveret af termiske værker falder hurtigere end tidligere antaget.

Energistyrelsen antog i deres analyseforudsætninger 2021, at der i 2025 vil være 5,0 GW elproduktionskapacitet til rådighed og i 2030 4,4 GW. 

I den nye analyse af Energy Modelling Lab, fastslås den reelle kapacitet i 2025 at blive 4,7 GW og i 2030 blot 3,5, altså tæt ved en tredjedel mindre end myndighederne antager.

- Der er en meget begrænset tendens til investering i nye termiske værker og eksisterende værker udfases i takt med eller hurtigere end værkernes levetid og varmeaftaler ophører. Termiske værker leverer let regulerbar og fleksibel elproduktion, som er afgørende for en høj forsyningssikkerhed i fremtidens energisektor. Elforsyningssikkerhed er rygraden af en øget elektrificering af samfundet, og derfor er der behov for de termiske værker i infrastrukturen i fremtiden, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, der er interesseorganisation for fjernvarmeselskaber og kraftvarmeværker.

Lav reinvestering

En af grundene til, at analysen vurderer, at termiske værker udfases hurtigere end antaget er, at der en meget lav reinvestering i nye værker, fordi der ikke er incitament eller økonomi i at fortsætte driften af værkerne.

- Der har været et politisk fokus på at udbygge vind og solenergi, så den nødvendige termiske kapacitet helt er blevet overset. Hvis vi skal have en stærk elforsyningssektor i fremtiden, skal et fremtidigt elmarked afspejle værdien af, at værkerne står til rådighed til elproduktionen, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Hvis den udvikling fortsætter, vil efterspørgslen på el hurtigere overstige udbuddet og skabe en usikker elforsyning. 

Elsystemet skal have en høj diversitet

Frem mod 2030 vil Danmarks efterspørgsel på el stige med øget elektrificering gennem blandt andet elbiler, PtX-anlæg, datacentre og både små og store elbaserede varmepumper. Danmark leverer lige nu elforsyningssikkerhed i verdensklasse, fordi der er en vigtig kombination af den regulerbare elproduktion i de termiske værker, og vind- og solenergien. samt elektriske udlandsforbindelser.

- Danmark har en høj elforsyning nu, men et fremtidigt elmarked i Danmark - og i resten af EU - der primært er båret af vind- og solenergi udgør en risiko på grund af den lave diversitet i elsystemet. Termiske værker kan levere el når sol og vind svigter ved blandt andet at producere el på brændsler som bæredygtigt biomasse og affald, siger Kim Mortensen.

 Chefkonsulent i Dansk Fjernvarme Henrik Rønne Thomsen bakker i denne klumme sin direktør op.

Fakta om termiske værker (Kraftvarmeværker)

Et termisk værk er enten et central eller decentral kraftvarmeværk som producerer el og varme i samproduktion.

Siden åbningen af elmarkedet og den grønne omstilling er incitamenterne for etablering og opretholdelse af termisk elproduktionskapacitet i Danmark faldet betydeligt.

Sol og vind overtager elproduktionen, og det vil medføre at elkapaciteten på termiske værker udfases hurtigere end den vedvarende elforsyning kan følge med.

Det gør fremtidens grønne elforsyningssikkerhed og kapacitet usikker og kan i værste fald betyde, at der vil mangle el i fremtidens elektrificerede Danmark.

Kilde: Dansk Fjernvarme

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093