23948sdkhjf

Energilagring: Samarbejde om udvikling på tværs af hele værdikæden er vigtigere end nogensinde

Sekretariatschef hos DaCes Anne Marie Damgaard har skrevet dette indlæg

Da Dansk Center for Energilagring (DaCES) blev lanceret i januar 2021 var der ingen tvivl om, at der var et stigende behov for viden og værktøjer om, hvordan vi kan lagre energien som følge af mere og mere grøn, men også stærkt fluktuerende strømforsyning i vores energisystem fra sol og vind. Med den aktuelle energi og klimakrise, toppet op med voksende inflationsrater er energilagring blevet mere relevant end nogensinde før.

I DaCES samler vi relevant viden inden for energilagring, bidrager til at definere behovet for en langsigtet forsknings- og innovationsindsats og kobler forskningsinstitutioner og virksomheder sammen i konkret og missionsdrevet samarbejde.

DaCES er i dag helt central, når det gælder forskningsdagsordenen inden for energilagring – og her ønsker vi at tale forskningens indsats op for at lykkes med den monumentale udfordring, det er at omstille hele vores nuværende energisystem til den grønne omstilling. Forskningens bidrag er helt afgørende, når Danmark skal lykkes med at udvikle PtX og brint til en ny dansk styrkeposition.

På DaCES’ meget velbesøgte årsdag i september i år sagde vores styregruppemedlem og institutleder ved Aarhus Universitet, professor Lars Ottosen, det meget præcist:

- Lige nu river vi årtiers god forskning ned af hylderne, og skal have den ud at virke. Og fra videninstitutionernes side kan vi altså ikke nå at lægge ny viden på lager hurtigt nok til det scenarium, vi kigger ind i, hvis ikke vi også får oprustet på den front.

DaCES har i dag 55 medlemsorganisationer, der tæller danske universiteter, GTS’er, store virksomheder såsom Topsoe, Ørsted og Vestas, en lang række små og mellemstore virksomheder, forsyningsselskaber, klynger samt interesseorganisationer som DI og Green Power Denmark.

Vi er medlemsbaseret og arbejder ind i eksisterende strukturer. Og vi mener, at det er vigtigt at få hele værdikæden med, så alle kender de andre store og små aktører i værdikæden for at være konkurrencedygtige og få overblik over, hvad der sker inden for energilagring.

Sammen arbejder vi i DaCES for at udvikle energilagring til en dansk styrkeposition til gavn for Danmark, danske virksomheder og den grønne omstilling. Og med en bevilling fra Industriens Fond i ryggen er DaCES kommet godt i gang med at opbygge en stærk platform for store og små aktører der arbejder med forskning og udvikling inden for området.

Et forsknings- og innovationspartnerskab vil gøre Danmark til centrum for PtX og fremtidens grønne brændstoffer

Et rigtig godt eksempel er det missionsdrevne partnerskab Innomission2 med støtte fra Innovationsfonden, hvor fokus er på udvikling af grønne brændstoffer til transport og industri og derfor er blevet døbt MissionGreenFuels. Her sidder jeg nu i partnerskabets ledelsessekretariat sammen med professor Lasse Rosendahl, institutleder ved Aalborg Universitet, AAU Energy og Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Danmark.

På under to måneder samlede vi sidste år mere end 100 aktører fra større virksomheder, SMV’er, interesseorganisationer, GTS’er, klynger og universiteter og gav et bud på en køreplan på, hvordan Danmark kan udvikle grønne brændstoffer til transport og industri frem mod 2030 og 2050 og samtidig bidrage til at nå målet om en 70% CO2-reduktion i Danmark og skabe arbejdspladser og vækst.

Innovationsfonden har investeret 200 millioner kroner i vores partnerskab over de næste fem år. Partnerskabet er gået i gang i 2022 med ni projekter på tværs af teknologiudvikling, infrastruktur, sektorkobling og borgerinvolvering.

I 2023 går vi i gang med næste runde af projekter, baseret på vores køreplan og på en yderligere accelereret dagsorden inden for grønne energiformer og for, hvad vi mangler for at nå 2030, og hvad der skal til for bringe os videre frem mod 2050.

Opgaven er stor. Hvis Danmark skal spille en rolle på den globale PtX-scene, så skal det være med stor effekt. PtX skal op i skala og ned i pris. Vores samarbejde på tværs af hele værdikæden i partnerskabet MissionGreenFuels er et vigtigt skridt på vejen til at blive en global førende nation på området.

Men 200 millioner kroner gør det ikke alene. Det er heller ikke nok for den globale opvarmning at vi reducerer CO2 med 70% i Danmark. Så det er helt afgørende at vi arbejder sammen med vores europæiske og internationale samarbejdspartnere, og samtidig skal der flere midler til.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093