23948sdkhjf

Hørning udpeget som placering for biogasproduktion

Randers Kommune har fået en bunden opgave fra Staten. Udpeg mindst et egnet område til et biogasanlæg. Siden har flere muligheder været i spil, og der har været en livlig debat. Mandag aften satte en byrådsbeslutning et foreløbigt punktum i sagen.
Byrådet i Randers vedtog mandag aften, den 17. juni, Kommuneplan 2013. Som en del af planen er der udpeget en placering til biogasanlæg ved landsbyen Hørning. Der er hverken investorer eller konkrete planer. Kommunen har derimod haft en tvunget opgave med at udpege mindst en placerings til den nye kommuneplan.

Det er en opgave som Randers Kommune har fået fra Staten i lighed med alle andre danske kommuner med landbrug. Målet er, at der i 2020 skal være opført 40 – 50 nye anlæg på landsplan. Staten ønsker, at halvdelen af husdyrgødningen i dansk landbrug fremover skal omdannes til biogas, der kan forsyne danskerne med grøn energi.

- Vi har stået over for en svær opgave, fordi der i befolkningen er stor modstand imod at komme til at bo i nærheden af et biogasanlæg. Som kommune har vi dog været forpligtiget til at pege på en placering, og det har vi gjort, fortæller fungerende borgmester Steen Bundgaard (S).

Tillægget til Kommuneplan 2013, der udpeger Hørning som mulig placering for et biogasanlæg blev vedtaget af 28 af byrådets 31 medlemmer. Beboerlistens to medlemmer stemte imod mens Frank Nørgaard, DF, undlod at stemme.

En lang og gennemarbejdet proces
Tilbage i sensommeren og efteråret 2012 udarbejdede miljø- og teknikforvaltningen et debatoplæg, samt et tillæg til debatoplægget. Oplæggene kom med forslag til fire forskellige placeringer til nye biogasanlæg. De blev til på baggrund af nøje gennemførte analyser og geografiske undersøgelser. Siden har der af tre omgang været afholdt offentlige høringer og borgermøder om de forslåede placeringer.

I foråret 2013 blev en placering i Assentoft droppet samtidig med, at en placering ved landsbyen Hørning kom i høring. Som ved de tidligere høringer førte det til massive borgerprotester. Landsbyens indbyggere har blandt andet indsamlet godt 500 underskrifter.

- Ud fra et demokratisk perspektiv må man konstatere, at det har været en god og engagerende debat. Når vi trods borgerprotester alligevel udpeger en placering skyldes det, at vi har haft en bunden opgave. Samtidig må man huske på, at der hverken er konkrete planer eller investorer. Hvis der kommer investorer med konkrete planer, skal vi ud i en ny høringsfase, og så kan et biogasanlæg i princippet komme til at få en helt ny placering, fortæller formanden for miljø- og teknikudvalget Kasper Fuhr Christensen (Velfærdslisten).

Han tilføjer:

- Når valget falder på Hørning, skyldes det, at vi har lyttet til borgerne i Fårup og Øster Tørslev, hvor vi lige har placeret vindmøller. De opfordrede os til at sprede de gener, der kan være forbundet med at bekæmpe klimaforandringerne, mere i hele kommunen, så vi ikke koncentrerer klimavenlige anlæg nord for Randers By. Det har vi lyttet til.

Kommer der senere konkrete planer på bordet fra en investor vil en ny høringsfase komme til at indebære udarbejdelse af en konkret lokalplan, ligesom der vil skulle udarbejdes en VVM-undersøgelse. VVM står for Vurdering af Virkninger for Miljøet. Det betyder, at det nøje vil blive vurderet, hvordan et eventuelt biogasanlæg vil påvirke miljøet og omgivelserne i et givet område

Kilde: Randers Kommune

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11