23948sdkhjf

Danske elpriser holder sig i ro

Mens de fleste europæere oplevede stigende elpriser i 2012, holdt de danske elpriser sig i ro.
Tyskerne oplevede en prisstigning på el på knapt seks procent. Hollænderne omtrent tre procent og italienerne oplevede 11 procent stigning på elregningen. Mens danskerne havde en elregning, som svarede til den året før. Det viser en ny statistik fra Eurostat over europæiske elpriser for andet halvår af 2012 sammenlignet med samme periode i 2011. Tallene dækker over både den ’rene elpris’ og PSO-bidraget, som er betalingen for vedvarende energi.

- Større mængder vandkraft og vindkraft er nogle af de elementer, der pressede elprisen ned i Danmark sidste år, sammenlignet med vores nabolandes elpriser. Det er godt for kunderne og for de danske konkurrenceudsatte virksomheder. I Danmark lykkedes vi nemlig fortsat med at holde elpriserne i ro, alt imens vi investerer i den grønne omstilling, siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.

- Den faldende elpris bekræfter dog også billedet om, at indtjeningen på elproduktion og i særdeleshed på kraftvarmeværkerne er under pres. Og kraftværkerne er en nødvendig brik i en grøn omstilling, hvor den skal fylde hullerne fra den omskiftelige vindkraft.

Har førsteplads for beskatning
Med vækstplanen fra foråret er erhvervslivet blevet lettet for elafgifter, mens Danmark stadig indtager førstepladsen på europæisk plan for beskatning af el på husholdningsniveau. Elbeskatningen udgør over 50 procent af danskernes elregning, der derfor er højere end i nabolandenes.

- Selvom elprisen er holdt i ro, og energiselskaberne leverer en særdeles konkurrencedygtig vare til danskerne, så opleves det som dyrt. Den danske europarekord i elbeskatning driver nemlig danskernes elpriser op over det, som borgerne i vores nabolande oplever. Det virker paradoksalt i forhold til den politiske ambition om, at vi skal øge anvendelsen af el, siger Lars Aagaard.

El er tre gange så hårdt beskattet som for eksempel fyringsolie, som der ellers er et politisk ønske om at udfase. Det sker for at nå det politiske mål om et fossilfrit Danmark i 2050, som der er bred politisk enighed om.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14