23948sdkhjf

Boom i store solvarmeanlæg i fjernvarme

De store solvarmeanlæg producerer nu mere fjernvarme end hvad 7500 almindelige huse bruger årligt. Det kommende år vokser solvarmen med over 85 procent, siger Dansk Fjernvarme.
Solvarme har for alvor fundet vej til de danske radiatorer hos fjernvarmeforbrugerne, skriver Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse. I alt står der nu 40 storskala solvarmeanlæg og producerer energi hos danske fjernvarmeværker.

Alt i alt producerer de 40 anlæg mere energi end hvad 7500 standard husstande bruger af fjernvarme årligt.

- Solvarme er grøn energi, som er til rådighed, om vi udnytter den eller ej. Ved at bruge denne energi sparer fjernvarmeværkerne udgifter til brændsler og dermed også udledning af CO2, siger afdelingsleder hos Dansk Fjernvarme John Tang.

Betydelig vækst på området
De 40 eksisterende anlæg sikrer ifølge Dansk Fjernvarme CO2-besparelser på mere end 25.000 tons årligt. Typisk er det nemlig de naturgasfyrede kraftvarmeværker, som investerer i solvarmeanlæg. Dermed sparer værkerne udgifter til dyr naturgas.

- Vi kan se, at solvarmeanlæggene er så gode investeringer, at de værker, der allerede har et anlæg, udvider for at få mere kapacitet, fortæller John Tang.

Det seneste år der sat 11 anlæg i drift, og det samlede solfangerareal er gået fra ca. 230.000 m2 til 312.000. Inden for det næste år vokser dette yderligere til over 580.000 m2, hvilket vil sige en vækst på mere end 85 procent. Intet tyder på, at dette stopper foreløbig, mener Dansk Fjernvarme.

- Faktisk tror jeg, at vi kommer til at se en vækst, så op mod 20 procent af fjernvarmen fra de decentrale kraftvarmeværker i 2020 vil komme fra solvarme. Det betyder rigtig mange flere anlæg, end vi har i dag, siger John Tang.

Sommersolen gemmes til vinter
Det er danske virksomheder, som er førende inden for storskala solvarme, og dermed er det også med til at sikre danske arbejdspladser. Både hos anlægsproducenterne, men også hos de entreprenørselskaber med videre, som står for selve byggeriet af anlæggene.

For øjeblikket arbejdes der på at optimere anlæggene med lagerkapacitet, så sommersol kan gemmes til vinterkulde. Dette arbejde har vist meget positive resultater, fortæller John Tang.

I løbet af få uger vil de to næste anlæg blive sat i drift i henholdsvis Toftlund (11.000 m2) og på Sydlangeland (12.500 m2).
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11