23948sdkhjf

Solceller får nye rammer

Solceller har været en varm politisk sag sommeren igennem, hvor betingelser for produktion og opstilling af solceller i Danmark og i EU har været genstand for politisk kamp.
Solceller har været i vælten hen over en af de mest solrige somre længe set.

I Danmark gjaldt det støttesatserne til visse solcelleanlæg, mens det i EU handlede om en anti-dumpingsag mod kinesisk producerede solceller. Begge sager illustrerer kompleksiteten i den grønne omstilling og prisen for den.

Støttesatser i Danmark
Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard måtte for anden gang præcisere reglerne for støtte til visse typer solcelleanlæg umiddelbart før sommerferien, da udbygningen af solcelleanlæg langt oversteg det initiale skøn. Det slog hul i støttekassen.

Baggrunden var, at anlæggene i sig selv over kort tid var faldet i pris, hvilket har fået bygningsejere til at installere anlæg i stor stil. De nye regler betyder, at støtten til elproduktion fra solceller reduceres til 60 øre/kWh i 10 år og 40 kWh de efterfølgende 10 år. Samtidig etableres en pulje på i alt 20 MW om året for solceller, der kan modtage den hidtidige støtte, som er aftrappet i 2018.

Endelig etableres en overgangsordning for anlæg hvor der er indgået bindende aftale om køb inden 10. juni 2013. Det sker for at tilgodese de anlæg, som er indkøbt i god tro på baggrund af den hidtidige støttesats.

Anti-dumping sag i EU
Priserne på solcelleanlæggene blev et tema på EU-niveau, hvor Kommissionen pålagde straftold på 47 pct. på kinesisk producerede solceller. Det skete på foranledning af de europæiske solcelleproducenter, som anklagede de kinesiske konkurrenter for på baggrund af kinesisk statsstøtte at være i stand til at dumpe priserne på solceller i EU.

Kommissionen har netop indgået forlig med Kina, som pålægger en minimumspris og antalsbegrænsning for kinesiske anlæg. Kommissionen har på nuværende tidspunkt ikke offentliggjort de specifikke tal. Medlemslandene har indtil 6. december i år til at godkende beslutningen.

Grøn omstilling og grøn vækst
Stabile og gennemsigtige politiske rammevilkår er afgørende for energibranchens aktører – både kunder og leverandører.

Solcellesagerne har efterladt både industrien og kunderne med ringe tillid til et regime, hvor rammerne ændres meget ofte og uforudsigeligt. Det er svært at basere en forretning på så usikkert et grundlag.

DI Energi henstiller til de politiske beslutningstagere at indrette reguleringen af solceller, anden vedvarende energi og energi i det hele taget med langsigtet stabilitet – og på en måde der muliggør den fortsatte udbygning med vedvarende energi.

Kilde: Dansk Industri - http://www.di.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078