23948sdkhjf

L&F: Biomasseafgift vil koste vækst og job for 2,6 mia.

Ny afgift på halm, træflis og biomasse truer med at koste vækst og arbejdspladser for 2,6 mia. kr. Også klimaet kan tabe med afgiften, mener Landbrug & Fødevarer.
Selv om statsminister Helle Thorning Schmidt for et par dage side forsikrede, at den kommende klimaplan vil undtage landbruget for flere belastende afgifter, ser det nu ud til, at en der er en ny biomasseafgift på vej med et forventet provenu på 2,6 mia. kr. i 2020, skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Det drejer sig om den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift, der blandt andet omfatter bæredygtige alternativer til olie og gas, nemlig halm, træflis og biogas. Forsyningssikkerhedsafgiften er et resultat af energiforliget fra 2012, som et enigt Folketing på nær Liberal Alliance stod bag.

Direktør: En vækstbremse
I Landbrug & Fødevarer undrer man sig over forsyningssikkerhedsafgiften, som administrerende direktør Søren Gade kalder en veritabel vækstbremse for danske virksomheder og et nederlag for klimaet.

- Hvis målet er en mere bæredygtig klimapolitik, hvor man ønsker reelle alternativer til olie, kul og gas, virker det jo fuldstændig modsat netop at pålægge afgifter på de bæredygtige alternativer, som vi i stedet burde arbejde for at udbrede, så danske virksomheder bruger halm, træflis og biomasse frem for olie, kul og gas, der skal importeres, siger Søren Gade.

Advarer mod afgiften
Ifølge ham er det paradoksalt, at man med den ene hånd udsteder garantier på afgiftstop, mens man med den anden hånd lægger op til afgifter.

- Jeg vil på det kraftigste advare mod forsyningssikkerhedsafgiften, som har potentialet til at blive et administrativt mareridt, fordi den vil kræve meget dokumentation fra virksomhederne. Det er fedtskatten om igen! Samtidig er det endnu en erhvervsafgift, der vil betyde betydelige udgifter til virksomheder og på den måde skade beskæftigelsen, særligt i yderområderne i Danmark, siger Søren Gade.

Han anbefaler derfor Folketinget at droppe biomasseafgiften helt og i stedet finde en alternativ og mere begavet måde at inddrive penge på, som ikke står i vejen for en mere bæredygtig dansk energiforsyning.

- Det er en ommer. Lovforslaget er i komplet modsætning til intentionerne i både vækstplanen og i den kommende klimaplan. Den giver større udgifter for virksomhederne, og den gør det mere attraktivt at bruge fossil energi frem for klimavenlige brændsler, som dansk landbrug er leveringsdygtig i, siger Søren Gade.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141