23948sdkhjf

Ny dansk milliardfond til grønne investeringer

Regeringen, SF og Enhedslisten er enige om at oprette Danmarks Grønne Investeringsfond med en udlånskapacitet på op til 5 mia. kr. til investeringer, der fremmer den grønne omstilling af samfundet.
Regeringen, Enhedslisten og SF blev i går enig om en trestrenget satsning for et grønnere Danmark.

Aftalen om "Et grønnere Danmark"
  • Der oprettes en grøn investeringsfond med en udlånskapacitet på 2 mia. kroner. Aftaleparterne er enige om, at udlånskapaciteten kan øges til i alt 5 mia. kroner. Virksomheder kan søge fonden om at medfinansiere grønne projekter.
  • Der etableres en grøn innovationspulje, der skal styrke små- og mellemstore virksomheders innovation i løsninger
  • Der etableres et grønt innovationsforum, der skal levere input til regeringens indsats for at fremme grøn omstilling.

Finansminister Bjarne Corydon fremhæver, at aftalen er god for Danmark på flere måder:

- Vi giver nu Danmark en grøn indsprøjtning. Det vil ikke bare gavne miljøet - det vil også styrke vores erhvervslivs førerposition inden for miljø og klima, og dermed betyde grønne job og nye eksportmuligheder. Aftalen er endnu et eksempel på regeringens balancerede politik, der ikke fokuserer ensidigt på et hjørne af samfundet. Men tænker på helheden, så vi både skaber vækst og arbejdspladser, løfter velfærden og styrker miljøet, siger finansminister Bjarne Corydon.

- Det er vigtigt for os at styrke grøn omstilling og grøn innovation. Nye arbejdspladser og nye ideer styrker Danmark og hver enkelt af os. Det styrker også energiaftalen og klimaråd. Det er jeg meget glad for, siger Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Fonden etableres under Erhvervs- og Vækstministeriet og ledes af en uafhængig bestyrelse. Vækstfonden varetager sekretariatsfunktionen.

Grøn innovationspulje
Danmark er allerede langt fremme i udviklingen af miljøteknologier, og danske virksomheder har styrkepositioner inden for grøn teknologi. Små- og mellemstore virksomheder kan dog opleve vanskeligheder ved at finansiere udvikling af nye teknologier.

Der afsættes derfor en tilskudspulje på i alt 80,0 mio. kr., fordelt med 20,0 mio. kr. årligt i 2015-2018, til innovation og udvikling af miljø- og klimavenlige teknologier i små- og mellemstore virksomheder.

Gennem puljen kan der ydes tilskud til en bred vifte af aktiviteter, der understøtter innovation og udvikling af miljø- og klimavenlige teknologier.

Innovationsforum for grønne løsninger og bæredygtig produktion
Innovationsforummet skal levere input til regeringens indsats for at fremme innovation og grøn omstilling.

Innovationsforummet sammensættes af en række relevante faglige eksperter, som har indsigt i nye lovende teknologier, og som har viden om, hvilke incitamenter, der fremmer innovation og udbredelse af nye teknologier. Det kan fx være i form af anprisning, godkendelser, benchmarking samt barrierer for innovation og udbredelse af nye teknologier i eksisterende regulering.

Deltagerne i innovationsforummet udpeges af erhvervs- og vækstministeren i samarbejde med Miljøministeriet og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet. Det sekretariatsbetjenes af en tværministeriel arbejdsgruppe med Erhvervs- og Vækstministeriet som formand.

Innovationsforummet etableres efter sommerferien.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109