23948sdkhjf

Ny aftale sender 40 procent mere gyllegas i naturgasnettet

HMN Naturgas har netop indgået aftale med endnu en biogasproducent, hvilket vil sende endnu mere grøn biogas produceret på gylle ud i naturgasnettet.
Hidtil har HMN Naturgas kun haft én leverandør af CO2-neutral biogas fra gylle til naturgasnettet, nemlig LBT-Agro, som årligt leverer ca. seks millioner kubikmeter biogas til formålet. Men på baggrund af en ny aftale mellem biogasproducenten Holger Kirketerp og HMN Naturgas-koncernen vil den samlede mængde nu stige markant. Det oplyser HMN Naturgas.

Ifølge aftalen skal Holger Kirketerp hvert år levere 2,2 millioner kubikmeter opgraderet biogas fra gylle til HMN Naturgas-koncernen selskaber, som køber gassen og sender den ud i naturgasnettet. Den første gas fra Holger Kirketerp er allerede sendt ud i nettet.

Den nye aftale betyder, at den samlede mængde biogas fra gylle i naturgasnettet vil stige til ca. 8,2 millioner kubikmeter om året. Det svarer til en stigning på ca. 37 procent.

Indtil videre er det kun HMN Naturgas-koncernen, som sender opgraderet gas fra gylle ud i gasnettet.

Danmark bagud på biogas i forhold til vores nabolande
Tidligere blev biogas fra gylle udelukkende brugt til lokal energiforsyning, men siden årets begyndelse er opgraderet biogas fra gylle også blevet sendt ud i det landsdækkende naturgasnet, hvor energien fra gyllen udnyttes mere effektivt. Dette har i mange år været praktiseret i lande som Sverige, Tyskland og Holland, men det er først i år, at Danmark er kommet med på vognen.

- Den nye aftale er endnu et vigtigt skridt på vejen frem mod det CO2-neutrale samfund. For biogas udleder slet ikke CO2. Biogas fra gylle har også den fordel, at den gør landbrugets belastning af klima og miljø mindre. For når gyllen har været igennem et biogasanlæg, kommer den mere miljøvenlig ud på den anden side. Dermed bliver der mindre udledning af metan og lattergas end ellers. Samtidig får planterne på markerne nemmere ved at optage næringsstofferne i den afgassede gylle, og det gavner vandmiljøet, siger Susanne Juhl, administrerende direktør i HMN Naturgas I/S, som er moderselskabet i HMN Naturgas-koncernen.

- Processen medfører også, at gyllen lugter mindre, når den kommer ud på markerne. I stedet for at være et miljø- og klimamæssigt problem kan gyllen blive en grøn energigevinst via gassystemet, tilføjer gasdirektøren.

Inden biogassen sendes ud i naturgasnettet, skal den igennem et opgraderingsanlæg. Ved denne proces får biogassen de samme egenskaber – og en næsten lige så høj brændværdi – som naturgas.

Ny aftale er vigtig for at følge med efterspørgslen
Administrerende direktør i HMN Naturgas I/S, Susanne Juhl, glæder sig over den nye aftale med Holger Kirketerp, fordi det på længere sigt kan komme til at knibe for HMN Naturgas-koncernen at kunne følge med efterspørgslen.

- I fremtiden skal naturgasnettet i høj grad anvendes til at transportere grønne gasser som biogas og brint rundt i landet. Det er den vej, det går, og de første skridt er allerede taget nu. Vi er i dialog med flere biogasproducenter om lignende projekter, så vi forventer, at der fremover vil komme langt mere biogas i naturgasnettet, siger Susanne Juhl.

Politisk mål: 50 procent af Danmarks husdyrgødning skal bruges til biogas
Regeringen og de øvrige partier bag energiforliget fra 2012 har som målsætning, at 50 procent af Danmarks husdyrgødning senest i 2020 skal omdannes til biogas. Ifølge Brancheforeningen for Biogas udnyttes der dog lige nu kun cirka syv procent.

I kølvandet på energiforliget er der kommet nye tilskudsregler, der giver producenter af biogas til naturgasnettet mulighed for at få økonomisk støtte. I de kommende år vil der derfor komme flere biogasproducenter, der ønsker at levere til naturgasnettet, vurderer HMN Naturgas I/S. Også Energistyrelsen forventer en øget produktion af biogas til naturgasnettet i de kommende år.

- Vi er både i dialog med potentielle kunder og biogasproducenter. Biogas i naturgasnettet er helt sikkert noget, der er kommet for at blive, lyder det fra Susanne Juhl.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094