23948sdkhjf

Dansk landvind er faldet kraftigt i pris

Prisen på danske vindmølleprojekter er faldet med 18 procent fra 2008-2012, og i samme periode er støtten til landvind faldet 17,6 procent. Det viser en ny analyse, som IEA præsenterer.
Landvindmøller er i dag den billigste tilgængelige energiteknologi i Danmark, og teknologien falder fortsat i pris. 18 procent er prisen på landvindmøller faldet fra 2008-2012, som er den periode, Det Internationale Energiagentur undersøger i en ny international rapport, hvori det også fremgår, at dansk landvind har de laveste produktionsomkostninger blandt de analyserede markeder.

- Rapportens konklusioner er meget interessante særligt med tanke på, at alle taler om, hvordan vi omstiller energisystemet i Danmark billigst muligt. Her viser tallene, at man ikke kommer udenom landvind, siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Vindmølleindustrien.

Faldet i prisen på landvind skyldes blandt andet, at der er lavere omkostninger til investeringer og faldende priser på service og vedligehold.

Støtten falder i samme tempo
Danske landvindmøller modtager 25 øre/kWh i støtte i de første cirka syv år, hvoraf resten af møllens levetid på 20 år er uden støtte. I perioden 2008-2012 er støtten til danske landvindmøller faldet med 17,6 procent ifølge IEA. Dette skyldes blandt andet, at støtten udhules med inflationen, så tilskuddet reelt bliver mindre år for år. Støtten til landvindmøller blev senest korrigeret i 2014, hvor der blev indført et loft over støtten.

- Analysen viser, at støtten til landvind falder i samme høje tempo som prisen på landvind. Det sker samtidig med et fald i elprisen på 40-50 procent, hvorfor vi i dag får langt mere landvind til en lavere pris. Det er positivt set i lyset af den fortsatte omstilling til grøn energi frem mod 2030, siger Jan Hylleberg.

Nedslag i rapporten
• Prisen på danske vindmølleprojekter er faldet med 18 procent over fire år for et typisk projekt på land.
• Rapporten analyserer elproduktionsomkostningerne per kWh set over levetiden fra danske landvindmøller etableret i henholdsvis 2008 og 2012. Produktionsomkostningerne i et gennemsnitligt landvindmølleprojekt er faldet fra 40,9 til 33,5 øre/kWh fra 2008 til 2012.
• Investeringsomkostningerne er faldet fra 11 mio. kr. per MW i 2008 til 9,5 mio. kr. per MW i 2012 eksklusive blandt andet værditabskompensation. Faldet skyldes også den fortsatte udvikling af større og mere effektive vindmøller.
• Støtten til landvindmøller er faldet i samme takt som faldet i el-produktionsomkostningerne nemlig med 17,6 procent fra 2008-2012.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.159