23948sdkhjf

Forskning skal fremme dialog om vind

Et forskningsprojekt afklarer, hvordan dialog kan fremme den lokale accept af vindmølleparker.
Når nye vindmølleprojekter som eksempelvis den højaktuelle Sæby Havmøllepark planlægges, så møder de ofte massiv modstand fra de lokale, der ikke føler sig hørt i forhold til, hvad de opfatter som risici og gener ved vindmøllerne.

- Det er et problem, for vindmølleteknologi alene gør os ikke uafhængige af fossile brændstoffer inden 2050, som Danmarks målsætning er. Det skal være lokal opbakning, siger Henrik Wadmann, projektleder ved det nordjyske vindenerginetværk Hub North.

Han håber, et internationalt og tværfagligt forskningsprojektet om lokal accept ved udvikling af vindmølleparker kortlægger, hvordan dialogen med de lokale kan blive bedre.

Projektet hedder Wind2050 og er finansieret af Det Strategiske Forskningsråd. Det udføres blandt andet af Danmarks Tekniske Universitet i samarbejde med Københavns Universitet, Aalborg Universitet og forskellige internationale læreanstalter. Projektet samler juridiske, sociologiske, økonomiske og tekniske kompetencer fra hele Europa for at give et samlet billede af, hvordan de demokratiske processer kan forbedres.

Det tager udgangspunkt i, at høringer, informationsmateriale og afstemninger mange gange ikke har vist sig at være tilstrækkeligt til, at alle berørte får deres input med i planlægningsfasen.

- Jeg håber, projektet kan give os viden til at planlægge vindmølleprojekter, der gennem kompromiser møder så bred en accept som muligt i befolkningen. Der er uendelig mange fordele ved at producere grøn energi i Nordjylland i form af arbejdspladser, specialisering af viden og udvikling i lokalområder. Dertil og helt åbenlyst er det det eneste acceptable i forhold til miljøet og de målsætninger, vi som nation har, siger Henrik Wadmann.

Wind2050-projektet løber frem til 2017 og vil blandt andet se nærmere på kommunikationen mellem borgere, myndigheder og udviklervirksomheder i planlægnings- og byggefasen. Dertil vil det forholde sig til, hvad afstand til vindmøllerne, ejerforhold og lokalforankring betyder for accepten.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094