23948sdkhjf

Millionbevilling til forskning brændselsceller

Udvikling af brændselscelleteknologi, som f.eks. kan anvendes til lagring af vedvarende energi, får et løft.
Små 7 mio. kr. får professor Søren Knudsen Kær fra Aalborg Universitets Institut for Energiteknik.

Pengene skal bruges til at fremme forskning i og udvikling af brændselscelleteknologi. Mere specifikt er det påtænkt at indkøbe nyt testudstyr, som er internationalt anerkendt. Det vil gøre det lettere for studerende og forskere at anvende udstyret og dermed løfte forskningen.

Den Obelske Familiefond har bevilliget 3,4 mio. kr., mens Aalborg Universitet selv skyder et tilsvarende beløb i aktiviteterne.

Til fordel for erhvervslivet
Antallet af arbejdspladser inden for produktion af brændselsceller og brændselscellesystemer vil vokse markant inden for de kommende år.

- Der er helt klart ved at ske en kommercialisering af området. Det gælder ikke mindst nødgeneratorer, som sikrer uafbrudt elforsyning til kritiske installationer som computercentraler, kommunikationsnetværk, militære feltoperationer osv. Danske firmaer er godt med fremme, hvad angår produktion af brændselsceller, og firmaerne vil naturligvis også nyde godt af de resultater, vi kan frembringe med det nye udstyr, lyder vurderingen fra Søren Knudsen.

Lagring af vindenergi
Brændselscelleteknologien har potentiale til at øge den del af Danmarks energiforbrug, der dækkes af vedvarende energi.

El fra eksempelvis vindmøller kan i som udgangspunkt ikke lagres i længerevarende perioder. Via elektrolyse kan el fra vindmøllerne omdannes til for eks. brint, som så lagres ved omdannelse til metanol eller metan, som distribueres i det eksisterende naturgasnet. Brinten, metan eller metanol kan så bruges til transport eller til el-produktion, når der er brug for elektriciteten ved omdannelse til elektricitet i en brændselscelle.

Brændselscellen gør det dermed muligt bedre at kunne udnytte el-produktionen fra vindmøller og på den måde kan vedvarende energi dække en større del af Danmarks energiforbrug og understøtte overgangen til et fossilfrit energisystem.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078