23948sdkhjf

Klumme: Solvarme endnu mere hot

Er der noget, der for alvor er vedvarende energi, så er det solens stråler. Solen skaber glæde og vækst, ikke bare for krop og sjæl, men også for energisektoren.
Af Mette Hansen, afdelingsleder Dansk Fjernvarme.

Er der noget, der for alvor er vedvarende energi, så er det solens stråler. Solen skaber glæde og vækst, ikke bare for krop og sjæl, men også for energisektoren.

Derfor er det glædeligt, at store solvarmeanlæg er et absolut hot emne netop nu, ikke mindst i Danmark, hvor vi er internationalt førende indenfor dette område.

De store solvarmeanlæg skyder op i hele landet, for test- og forsøgsfasen må siges at være vel overstået. Nu er der dokumentation for, at de store solvarmeanlæg for alvor giver valuta for pengene.

Erfaringerne viser, at de er rigtig gode investeringer, som hurtigt tjener sig hjem for fjernvarmeværkerne – og dermed for forbrugerne. 20 fjernvarmeværker nyder netop nu godt af det, og endnu flere er på vej. Rigtig mange endda.

Solvarme er ren, klimavenlig, dansk energi, der luner både i radiatoren og i pengepungen. Når først, anlæggene er etableret, så producerer de energi, lige så snart solen skinner – sommer og vinter. Er der ikke et kæmpe behov her og nu, så gemmes strålerne i akkumuleringstanken til senere brug.

Typisk er det mindre og mellemstore fjernvarmeværker med decentrale naturgasmotoranlæg, som bygger solvarmeanlæg. Her passer de nemlig fantastisk godt ind i det miks af energikilder, som er en fordel at råde over.

Solvarmeanlæggene har tilmed den fordel, at de er vedligeholdelsesfri. Ja, altså bortset fra, at man skal holde lidt øje med de får, der afgræsser arealerne mellem solpanelerne.

Det er danske virksomheder, som står bag de store solvarmeanlæg. Det er tilmed en ide og et koncept, som man burde kunne eksportere. En række andre lande har solforhold på enten samme eller et bedre niveau end Danmark.

Men solvarmeanlæggene kræver naturligvis samspil med et fjernvarmenet for at kunne give optimal energiudnyttelse. Energien skal kunne distribueres for at gøre gavn.

Rigtig mange lande overvejer netop nu, hvordan deres energisystemer skal skrues sammen for at gøre op med fossile brændsler såvel som atomkraft.

Det stiller krav til brugen af forskellige energianlæg for at få et miks, der samlet kan give tilstrækkelig med energi. Fokus på internationalt plan er – desværre – entydigt på el som energidistributionssystem. Det har en helt klar bagdel.

For el kan ikke lagres. Manglende fokus har bevirket, at der ikke er ret mange lande, hvor der findes veludbyggede fjernvarmenet til at sikre distribution af klimavenlig energi – som solenergi. Eller for den sags skyld alle andre tænkelige vedvarende energikilder.

Som vi ser det, så skal solvarmeanlæg ikke stå alene. De skal kombineres med andre energiproducerende teknologier. Det kunne være overskudsvarme fra industrien, eller det kunne være biomasse. Det smarteste er, hvis et anlæg dimensioneres efter solforholdene og energibehovet.

I Danmark vil det sige, at anlægget skal kunne klare sommerbehovet, hvilket svarer til 16-20 procent af årsbehovet.

Det gør jo samspil og samarbejde med andre teknologier essentiel. Netop den slags er vi gode til i Danmark. Så gode, at vi har rigtig mange eksempler at vise frem som referencer.

Kilde: Dansk Fjernvarme

Kommenter artiklen (8)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125