23948sdkhjf

Dansk fjernvarme-teknologi kan sikre Kina grøn vækst

Når Kinas præsident Hu Jintao besøger Danmark i næste uge, bør han se nærmere på fjernvarme. Fjernvarme vil nemlig kunne sikre Kina en grøn energiforsyning.
Kina er det land i verden, som de senere år har haft den største vækst og dermed også har haft den største vækst i såvel energiforbrug som brugen af fossile brændsler.

Men den vækst kan ændres fra sort til grøn. Midlet er at udbrede fjernvarme endnu mere, end det allerede er i dag i Kinas mange storbyer. Det mener Dansk Fjernvarme.

Den danske fjernvarmeindustri er allerede etableret i Kina og leverer såvel teknologi som know-how. Danmark er internationalt førende indenfor fjernvarme og har en solid hjemmebase at vise frem for gæster, der ønsker et godt kig på en af mest effektfulde måder til energibesparelser og grøn vækst – nemlig fjernvarme.

- Når Kinas præsident Hu Jintao kommer til Danmark, så ville han få utroligt meget ud af at besøge et dansk fjernvarmeselskab. Her vil han ved selvsyn kunne se, at det kan lade sig gøre at få varme og energi på anden vis end fra kul, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.

Kraft- og fjernvarme skyld i stabilt energiforbrug

Danmark har de seneste årtier formået at have markant vækst uden samtidig at hæve energiforbruget. Forklaring er kraftvarme og fjernvarme. Altså at man udnytter spildvarme fra såvel el-produktion som affaldsforbrænding og industriproduktion. Det er udnyttelse af energi, som er til stede uanset, om den bliver brugt eller ej.

København er et skoleeksempel på en storby, som har formået at udnytte fjernvarme, kraftvarme og overskudsvarme og sikre en grøn udvikling. I København udvides i disse år også byens fjernkølingssystem, som sikrer store bygninger i hovedstadens centrum køling fra havnens vand i stedet for fra strømslugende aircondition-anlæg.

Gør Kina det samme, så vil landets eksplosivt voksende energiforbrug ifølge Dansk Fjernvarme kunne blive grøn.

100 procent vedvarende energi i 2035
Den danske fjernvarmeindustri eksporterer i dag for ca. 6 mia. kr. årligt. Dette forventes at vokse til 7,6 mia. kr. i 2015 og over 10 mia. kr. i 2020. Årsagen er, at man verden over skruer ned for energiforbruget og har brug for energibesparende og grønne teknologier som fjernvarme. Forventningen er, at denne vækst vil skabe mindst 2000 jobs.

I Danmark har 1,6 mio. svarende til 62 procent af husstandene fjernvarme. Fjernvarmen er i dag baseret på 46 procent vedvarende energi. Et tal der vokser og vokser og senest i 2035 gerne skulle være 100 procent. Det er sol, vind, geotermi, biomasse og biogas, der er grundlaget for den grønne udvikling.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141