23948sdkhjf

Her er den nye PtX-aftale: Statsligt udbud på 1,25 milliarder og bedre rammevilkår for producenter

For at sætte fart på udvikling af grønne brændstoffer har regeringen indgået en bred aftale om Power-to-X, herunder om et statsligt udbud på 1,25 mia. kr. Målet er skabe grønt brændstof til fly, skibe, lastbiler både herhjemme og i udlandet.

- Med aftalen styrker vi klimaet, dansk erhverv og den grønne forsyningssikkerhed. Jeg er meget glad for, at vi har bred politisk enighed om at sætte målet så højt, at Danmark kan spille mere end en national rolle i udvikling og produktion af nye brændstoffer. Europa er på intens jagt efter alternativer til fossil energi, og vi har travlt. Både med at blive grønne og med at blive mere uafhængig af russisk sort energi, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse. 

Aftalen er indgået med Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.

Læs også: De mener de om PtX-aftalen

4-6 GW kapacitet

Med aftalen skal Danmark sigte mod at opbygge en elektrolysekapacitet på 4 - 6 GW frem mod 2030. Med et mål på op mod 6 GW er Danmark i top 3 blandt de europæiske lande. 

Aftalen består af en tilskudsordning på 1,25 mia. kr. i form af et statsligt udbud til brintproduktion, bedre rammevilkår for producenterne og bygger oven på en række erhvervsfremmetiltag og puljer. Det betyder, at regeringen samlet set har prioriteret mindst 3 mia. kr. til PtX siden 2019.

- Med den nye aftale fjerner vi de kendte barrierer for storskala- PtX, og baner i stedet vejen for produktionen af nye grønne brændstoffer og en bedre og mere fleksibel brug af vores energisystem, siger klima-, energi og forsyningsordfører for Socialdemokratiet Anne Paulin.

Power-to-X kræver masser af grøn strøm

Regeringen vil fremlægge en plan for VE-udbygning på land og hav i Danmark, der sikrer, at Danmark kan være nettoeksportør af grøn energi - også set i lyset af det nye ambitiøse PtX-mål.

Et mål på 4-6 GW elektrolyseanlæg kan skabe reduktioner på 2,5-4,0 mio. tons CO2 i 2030, herunder op til 2 mio. tons i det danske regnskab.

Fangst-strategi er på plads

PtX-aftalen kommer et par måneder efter, at regeringen og et bredt politisk flertal i Folketinget blev enige om en aftale om fangst, transport, lagring og anvendelse af CO2 i Danmark. 

Den banede vejen for, at CO2-udledere allerede i 2022 kan søge om første del af de i alt 16 milliarder kroner, der er afsat til en udvikling af markedet. 

CO2- aftalen sikrer, at de første danske fangst- og lagringsanlæg kan sættes i drift allerede i 2025. Aftalen baner desuden vej for implementeringen af CO2-reduktioner på 0,4 mio. ton årligt fra 2025.

Aftalen består bl.a. af:

  • Et udbud på i alt 1,25 mia. kr., der ydes som driftsstøtte i 10 år.
  • Bedre mulighed for at føre elledninger direkte fra vind- og solparker til PtX-anlæg.
  • Mulighed for lavere tariffer til store elforbrugere som fx PtX-producenter.
  • 57 mio. kr. i 2022-2026 til en PtX-taskforce, der bl.a. vil vejlede projektudviklere og myndigheder  
  • Første skridt mod etablering af en dansk brintinfrastruktur, der kan fremme eksport til fx Tyskland.
  • Regeringen fremlagde sit udspil om Fremtidens grønne brændstoffer i december sidste år, og har nu lavet en aftale med forligspartierne bag Klimaaftalen for energi og industri mv. fra d. 22. juni 2020.

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125