23948sdkhjf

Klumme: Sameksistens mellem havenergi og flydende vind og sol på dagsordenen

Det Internationale Teknologisamarbejde ”Ocean Energy Systems” OES under IEA, har netop afholdt sit 44de eksekutivkomitémøde ledet af formand Yann-Hervé De Roeck fra Frankrig og med deltagelse af repræsentanter fra Australien, Canada, Kina, Danmark, Indien, Irland, Japan, Republikken Korea, Nederlandene, Portugal, Singapore, Sverige, Storbritannien, USA og Europa-Kommissionen. Ocean Energy Systems (havenergi) omfatter Bølgeenergi, Tidevands energi, Termisk energi fra havet, samt osmotisk energi.  

På mødet blev OES samarbejdets resultater og fremskridt præsenteret og diskuteret. COVID’s betydning blev diskuteret specielt dens betydning for hav-energi sektoren afrundet med et ønske om at styrke det internationale samarbejde.  

Medlemsgruppen blev på mødet udvidet med ”SIDS-DOCK” som repræsenterer 32 små øer omgivet af hav over hele kloden. SIDS DOCK's er således omgivet af havenergi og interesseret i at udveksle viden og finde muligheder for samarbejde.
Som følge af IEA’s ønske om samarbejdsaktiviteter på tværs af Technology Collaboration Programmes (TCP’er) var formanden Stephan Barth for IEA Wind TCP inviteret med og gav et overblik over aktiviteter og historik inden for vindsektoren. Der viste sig megen synergi mellem disse to områder og en vilje til fremadrettet at dele erfaringer og viden.  TCP Wind udtrykte beundring for IEA-OES-årsrapporten  der netop var offentlig gjort, som en rapport med et unikt layout og omfattende indhold der sammenfatter status på havenergi i de 22 lande og samarbejdet OES.

Emnet ”Marine Spatial Planning” blev diskuteret og vigtigheden af planlægning med sameksistens mellem havenergi og andre anvendelser så som med flydende vind eller flydende solcelleanlæg, fælles infrastrukturer og koncepter for multiplatforme blev understreget.  Mødet sluttede med præsentationen en ny OES-rapport, om energibehovet for offshore akvakultur som et nyt marked for hav-energi, der vil blive offentliggjort i april af OES.

I 2021 er der i årsrapporten inkluderet en opgørelse over installeret hav-energi og projekter under udvikling i de lande der er med i OES TCP. Der er således installeret 2.8 MW bølgekraft. Et eksempel er Wave Swell Energy søsat ved King Island, Tasmanien i Australien i januar 2021. Det er en Oscilating Water Collumn (OWC) bølgemaskine på 200 kW udviklet af Tom Dennis  som har arbejdet med udvikling af OWC-typer bølgeenergimaskiner i mere end 20 år, under firmaer som Energetech og Oceanlinx. 

Samtidig sker udvikling af nye teknologier f.eks. Blue X en 10 kW prototype udviklet Mocean Energy som blev testet et halvt år ved EMEC's beskyttede testsite ”Scapa Flow” i 2021. Udviklerne bag Mocean Energy har tidligere arbejdet med Pelamis og prototypen minder om en afkortet udgave af Pelamis og i sin virkemåde om det danske system CrestWings hængslede flåde. Specielt har Blue X nogle skrå plader for og bag – som sørger for at yderligere vandmasser samarbejder i opsamling af bølgernes energi. 

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078