23948sdkhjf

Kære Dan: Nu skal vejen banes for CO2-fangst på kommunale affalds- og kraftvarmeanlæg

Danmark skal være foregangsland for den grønne omstilling med et mål om 70 procent klimaneutralitet i 2030 og klimaneutralitet i 2050.

For at indfri ambitionerne må Danmark gå flere veje. En af dem er udviklingen af fangst-, transport-, lagring og andenvendelse af CO2 (CCUS).

Med venlig hilsen

Afsenderne af brevet til Dan Jørgensen er ud over Dansk Fjernvarme:

  • ARC
  • Vestforbrænding
  • Hofor
  • Kredsløb
  • Argo
  • Energnist
  • Aalborg Forsyning
  • RenoNord/AVV
  • Norfors
  • Bornholms Energi- og Forsyning

- Men hvis disse ambitioner skal blive til virkelighed, skal de foreslåede bekendtgørelser, der ellers havde til formål at sikre den fornødne hjemmel til CO2-fangst på kommunale affaldsenergi- og kraftvarmeanlæg i Danmark, trækkes tilbage og genovervejes, skriver brancheorganisationen Dansk Fjernvarme sammen med 10 kommunalt ejede forsyningsselskaber i et åbent brev til klima- og energi- og forsyningsministeren.

- Danmark er kommet langt arbejdet med at nå klimaneutralitet i 2050, siden målet blev sat, og der er stor politisk fokus på, at vi skal nå i mål med denne grønne omstilling. Her står affaldsenergi- og kraftvarmeanlæggene klar til at bidrage betydeligt til at nå vores klimamål ved blandt andet at etablere CO2-fangst på deres anlæg, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen og fortsætter:

- I samarbejde med de underskrevne selskaber, opfordrer vi derfor Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet til at trække den foreslåede model tilbage eller som minimum opdatere den så vi sikrer, at CO2-fangst kan indgå som en del af hovedvirksomheden på de kommunalt ejede kraftvarme- og affaldsenergianlæg eller i et særskilt selskab ejet af kommunen. På den måde vil det være muligt at realisere det fulde potentiale for CO2-fangst i Danmark og komme endnu tættere på vores klimamål.

Modellen, der henvises til er foreslået af Energistyrelsen. Den skal sikre den fornødne juridiske lovhjemmel til etablering af CO2-fangst på kommunalt ejede kraftvarme- og affaldsenergianlæg. Energistyrelsen har med to bekendtgørelser i henhold til hhv. varmeforsyningsloven og elforsyningsloven lagt op til, at CO2-fangst på kommunale anlæg skal ske som tilknyttet aktivitet til hovedvirksomheden. 

Bekendtgørelserne træder i kraft 1. april 2022.

En del af hovedvirksomheden

Omdrejningspunktet for brevet er, at modellen foreslår, at CO2-fangst skal ske i en tilknyttet virksomhed til den hovedvirksomhed, der ejer og driver kraftvarme- eller affaldsenergianlægget.

- Modellen vil kvæle mulighederne for etablering af CO2-fangst på mange kommunale anlæg, fordi den medfører en række udfordringer, der vil forhindre etableringen af CO2-fangst, skriver parterne i brevet. 

CO2-fangst skal indgå som en del af hovedvirksomheden, er forslaget, da rensning af røggassen for CO2 på sigt bør være ligeså naturlig en del af driften af anlægget som rensning for SO2 og NOx, som allerede er en del af hovedvirksomheden i dag. 

- Den valgte model for sikring af hjemmel bør derfor sikre dette, ligesom den bør sikre, at der reelt er mulighed for etablering af CO2-fangst på de kommunale anlæg, som er blandt de samfundsøkonomisk mest relevante for etablering af CO2-fangst. Det er derfor vigtigt at tage de rigtige beslutninger i begyndelsen, så det ikke spænder ben for det fremtidige potentiale, skriver parterne. 

- Klimarådet peger på affaldsenergianlæg som en af de mest oplagte punktkilder til CO2-fangst. Og den nationale køreplan for CO2-fangst siger tydeligt, at kommunale aktører får en klar hjemmel til at drive og etablere CO2-fangst. Så jeg opfatter Energistyrelsens forslag om at definere CO2-fangst som en tilknyttet aktivitet, som en midlertidig løsning indtil man kan få et sikkert fremadrettet grundlag på plads. Det bedste vil helt klart være at fangst af CO2 betragtes som del af hovedaktiviteten. Det bør ligeledes være muligt at finansiere milliardinvesteringerne i Kommunekredit. Jeg vil på det kraftigste opfordre forligskredsen til at sikre det fornødne grundlag til, at ARC og andre danske affaldsenergianlæg kan bidrage til den grønne omstilling med store CO2-reduktioner, siger ARC-direktør Jacob H. Simonsen.

Modellens uhensigtsmæssigheder:

  1. Den foreslåede model medfører, at omkostninger til CCS ligger i en tilknyttet virksomhed, mens gevinsten ved sparede afgifter og kvoter ligger i hovedvirksomheden, som dermed vil få en ”gratis” gevinst. Modellen sikrer dermed ikke de rette incitamenter, da sparede afgifter og kvoter ikke kan bidrage til finansieringen af CCS.
  2. Det økonomiske og arbejdsmæssige omfang forbundet med CCS forventes at blive meget stort – bestemmelsen om, at tilknyttet virksomhed som udgangspunkt ikke må overstige 50% af omsætningen i hovedvirksomheden vil derfor blive en udfordring.
  3. Den foreslåede model udelukker muligheden for kommunal garantistillelse og adgang til KommuneKredit og medfører en stor risiko for, at de kommunale affaldsenergianlæg ikke kan opnå lånefinansiering på det private marked, når de samtidig står overfor en konkurrenceudsættelse, hvor 30% af kapaciteten skal lukke, jf. Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi.
  4. Modellen gør det vanskeligt for de kommunalt ejede anlæg at byde ifm. udmøntningen af CCUS-puljen, da risici forbundet med ”ubalancer” mellem den realiserede og den tilbudte årlige mængde CO2-fangst umiddelbart ikke kan dækkes i en tilknyttet virksomhed.

Kilde: Dansk Fjernvarme

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078