23948sdkhjf

Reparation af iturevet søkabel trækker ud

Der er langt flere skader på det iturevne søkabel mellem Sverige og Bornholm, så der er endnu mere kabel, der skal udskiftes.

Det kommer til at tage længere tid, før det iturevne søkabel mellem Bornholm og Sverige er i drift igen. 

Energinet har siden den 26. februar, hvor kablet blev revet over, arbejdet på at få skaderne udbedret og energitilførslen til Bornholm normaliseret. Men søkablet har flere skader fra ankre og trawl, som blot ikke er fundet tidligere, fordi skaderne ikke har ført til kortsslutning og dermed strømsvigt. 

Udskiftes

Men efter teknikerne har været i gang med det iturevne kabel har Energinet vurderet, at større dele af kablet skal udskiftes. Det oplyser Energinet til Søfart.

Læs også: Strømsvigt på Bornholm: Søkabel har tydelige skader fra skibsanker

De første muffer, der skal anvendes til at sætte nye kabelstykker på det eksisterende kabel, er ellers på plads, men fordi, der er er bruge for flere samlinger på kablet, skal der også monteres flere muffer, hvilket kommer til at tage længere tid, oplyser Energinet.

Læs også: Jagter erstatning for overrevet søkabel ved Bornholm

Energinet kan ikke på nuværende tidspunkt sige noget om, hvornår arbejdet med reparationen af det iturevne kabel er afsluttet, da det blandt andet afhænger af vejr og vind til søs, hvor kablet repareres. 

Har hentet mere kabel

Slæbebåden ‘Assister’ har netop været i Køge Havn, hvor de ekstra meter søkabel kom ombord, men nu er skibet på plads igen i farvandet mellem Bornholm og Sverige.

Energinet kan ikke på nuværende tidspunkt sige noget om de samlede omkostninger for reparation af det ødelagte kabel. Ved to tidligere overrivninger af søkabel var ”udetid” og udgifter meget forskellige.

Læs også: Tankskib der mørklagde Bornholm er formentlig fundet

Da søkablet blev revet over den 25. december 2012 tog det 47 dage, før kablet var tilbage i drift. Reparationen kostede 45,2 mio. kr. hvoraf det skib, der havde forårsaget skaden, betalte 11,2 mio. kr. i erstatning.

Efter overrivning af kablet den 23. december 2017 tog det 19 dage, før kablet var tilbage i drift. Reparationen kostede 23 mio. kr. hvoraf det skib, der havde forårsaget skaden, betalte 19 mio. kr. i erstatning.

Energinet oplyser, at de har oprettet en forsikringssag, på baggrund af oplysninger fra blandt andet Marinetraffic, der har vist, hvilket skib der var på positionen over kablet, da strømmen gik den famøse morgen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078