23948sdkhjf

Online-målinger i fjernvarmenettet skal optimere driften

Teknologisk Institut er gået sammen med forsyningsselskaber og produktionsselskaber om at udvikle et nyt overvågnings- og målesystem på fjernvarmen - et system, som kan effektivisere driften og spare energi.

Det fortæller instituttet i en pressemeddelelse.

Projektet skal skabe nye muligheder for præcise og lokale målinger i realtid i fjernvarmenettet. Derved kan forsyningsselskaberne bedre overvåge fjernvarmenettet, tilrettelægge varmeforsyningen og gribe ind ved fejl.

- Slutmålet er at effektivisere fjernvarmenettet, opnå bedre forsyningssikkerhed og spare energi - og derved i sidste ende både forbedre CO2-regnskabet og gøre varmeregningen for forbrugerne mindre. Med præcise målinger kan man for eksempel kontrollere den aktuelle tilstand i ledningsnettet, udnytte varmen i systemet bedre og hurtigere gribe ind, hvis der opstår uregelmæssigheder, siger projektlederen, konsulent Jakob Fester fra Teknologisk Institut.

Han forklarer, at systemet på længere sigt kan optimere fjernvarmenettet og minimere varmetabet. Derved kan der spares på produktionen af varme, uden at forbrugerne vil kunne mærke det.

- Man må forvente, at fremtidens fjernvarme bliver mere og mere digitaliseret, ikke mindst i styringen af systemerne. Jo mere præcist man kan overvåge nettet og styre det, jo bedre kan man også producere og distribuere varmen, siger Jakob Fester.

I projektet, der har fået navnet DH Sensor Power, deltager såvel fjernvarmeforsyningerne i Aarhus og Silkeborg som forskere, udviklere og leverandører inden for fjernvarmeteknologi.

Stor efterspørgsel


I dag er realtidsmålinger af temperatur, flow og tryk i fjernvarmenettet begrænset til få steder i ledningsnettet. Blandt andet fordi størstedelen af varmeledningerne er gravet ned under veje og fortove.

Derfor er der ifølge Teknologisk Institut stor efterspørgsel på en kommercielt tilgængelig teknisk og økonomisk rentabel løsning, der kan supplere eksisterende målinger og smart meter-data, det vil sige data fra fjernaflæste varmemålere i fjernvarmenettet.

- Som stor fjernvarmeforsyning med over 45 lokale ledningsnet har vi behov for smarte, data-drevne løsninger baseret på reelle målinger til at drive og overvåge vores fjernvarmelevering på en energieffektiv måde. Målepunkter i ledningsnettet bør være langt mere fleksible, så de på en prisbillig måde kan justeres eller udvides i takt med byens udvikling, siger fjernvarmechef Elsebeth Arendt fra AffaldVarme i Aarhus.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079