23948sdkhjf

Klumme: 16.000 flere får grøn fjernvarme

15.838 flere husstande i Danmark fik fjernvarme i 2011. 1,6 mio. husstande, svarende til 62 procent, har nu fjernvarme.
Årsagerne er, at det er let for boligejerne, det er generelt billigt og så er det fleksibelt og grønt i stedet for at have oliefyr eller naturgasfyr. Tilmed er det en fordel for samfundet og ikke mindst for danske virksomheder.

Fjernvarmen bliver mere og mere grøn. Og mere og mere udbredt. Det seneste år er 15.838 flere husstande koblet på fjernvarmenettet. Det svarer til en by på størrelse med Aabenraa.

Næsten to tredjedele af de danske husstande har i dag fjernvarme. Til sammenligning, så har langt under 50.000 varmepumper.

Fjernvarmen vokser og vokser her hjemme. Det skyldes den enorme fleksibilitet, som fjernvarmesystemet rummer. I bund og grund er det varmt vand i rør, som transporterer energi ud til folks huse. Derfor kan boligejerne nemt og bekvemt få grøn energi, uden de selv skal være deres egne varmemestre. Fjernvarmen kommer af sig selv.

Væksten har stået på gennem flere år. Dels båret frem af et udtrykt ønske om at vinke farvel til fossile brændsler. Dels båret frem af, at fjernvarme prismæssigt er særdeles konkurrencedygtig. Det sidste er den afgørende faktor, som får boligejerne til at skifte væk fra oliefyr eller naturgasfyr. Fjernvarme kostede i 2011 13.070 kroner for et standardhus på 130 kvadratmeter med et forbrug på 18,1 MWh.
Siden 2007 har hele 63.236 flere husstande fået fjernvarme landet over. Det svarer størrelsesmæssigt til en by lidt større end Randers.

Fjernvarme er i dag baseret på 47 procent vedvarende energi. Et tal der vokser og vokser i takt med, at eksempelvis flere og flere solvarmeanlæg skyder op. Der er således nu over 230.000 kvadratmeter i brug fordelt på 29 storskala anlæg.

Udover sol, biomasse og biogas, så bliver fjernvarmen hovedsageligt produceret som overskudsenergi fra el-produktion på såvel de store kraftværker som de mindre decentreale kraftvarmeværker. Dertil kommer, at cirka 20 procent er blevet til som overskudvarme fra affaldsforbrænding.

Danmark er internationalt førende indenfor fjernvarme, ikke blot med hensyn til udbredelse og antallet af forbrugere.

Væksten i fjernvarme er dermed med til at sikre både grøn energi og grøn vækst.

Danmark fungerer nemlig som udstillingsvindue for en række af danske virksomheder indenfor fjernvarmesektoren. Det har udlandet for alvor fået øjnene op for, da man på verdensplan efterspørger grønne, energieffektive løsninger. Landene har især fokus på dobbeltudnyttelsen af energien til kraftvarme, altså el- og varmeproduktion samtidigt. I dag producerer man typisk el og varme hver for sig i de store byer og bruger dermed dobbelt så meget brændsel, som nødvendigt.

Såvel EU som Det Internationale Energiagentur IEA anbefaler kraftigt kraftvarme, som det kendes i Danmark. I dag kommer ca. 12 procent af varmen fra fjernvarme i EU-landene. Dermed er der kæmpe potentiale for ikke bare vækst og grøn energi, men for danske virksomheder og dansk ekspertise.
Den danske fjernvarmeindustri forventer således at skulle ansætte yderligere mindst 2000 medarbejdere indenfor de kommende otte år. I samme tidsrum forventes eksporten at vokse fra 6 mia. kr. til 10,3 mia. kr. årligt.

Stadig halter vi dog efter på et punkt, og det er når det gælder forskning, udvikling og demonstration. Det skal vi have sat ordentlig på skinner, for at sikre såvel flere arbejdspladser som bedre, billigere og endnu mere grøn energi.
Kommenter artiklen (86)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.55