23948sdkhjf

Godt arbejdsmiljø giver plus på bundlinjen

For første gang er det lykkedes at sætte beløb på virksomheders fortjeneste ved investering i arbejdsmiljø. For hver 100-kroneseddel får du 220 kroner retur, konkluderer en undersøgelse.
Ny international forskning viser, at når en virksomhed investerer en krone i arbejdsmiljø, så kan den forvente at få et dobbelt så stort afkast retur.

Det er ISSA, International Social Security Association, der har gennemført en stor undersøgelse på tværs af lande og brancher. Undersøgelsen dokumenterer, at for hver krone investeret i arbejdsmiljø kan virksomhederne forvente at få et økonomisk afkast på 2,2 kr. retur.

Tidligere har danske undersøgelser fra bl.a. Videnscenter for Arbejdsmiljø, LO og Cowi også peget på økonomiske fordele ved et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Det er dog først med den nye ISSA-undersøgelse lykkedes at sætte beløb på, hvor meget virksomhederne konkret kan forvente at tjene, når de investerer i arbejdsmiljøet.

Viden skal ud i virksomhedernem
I kølvandet på den ISSA’s undersøgelse lancerer Industriens Branchearbejdsmiljøråd (I-BAR) en kampagne, der skal gøre opmærksom på fordelene ved at investere i et godt arbejdsmiljø.

- Vi oplever, at stadig flere virksomheder er opmærksomme på de store økonomiske gevinster, der kan opnås ved at arbejde bevidst med arbejdsmiljøet. Det vil vi gerne sætte fokus på med kampagnen, så endnu flere topledere, virksomheder og medarbejdere kan få glæde af fordelene ved at investere i et godt arbejdsmiljø i bred forstand. Det gælder ikke blot de fysiske vilkår som korrekt belysning, god udluftning og ergonomiske arbejdsstillinger. Det handler også om det psykiske arbejdsmiljø, fortæller Kenneth Bergen, formand for I-BAR.

Han peger på, at det psykiske arbejdsmiljø – som fx at have indflydelse på at tilrettelægge egne arbejdsforhold – har en langt større økonomisk betydning, end vi til daglig tilskriver det.

- En dansk rapport viser eksempelvis, at helt op til 30 procent af sygefraværet på virksomhederne kan fjernes ved at forbedre arbejdsmiljøet. Den viden ønsker vi at dele med danske virksomhedsledere, siger I-BAR-formanden

De gode eksempler findes allerede
Kampagnen viser tre eksempler på virksomheder – Lego, Montana Møbler og Linimatic – hvor toplederne går foran og prioriterer arbejdsmiljøet – fordi de ser det som en naturlig del af forretningen. Det handler både om respekt for medarbejderne, og om at det batter på bundlinjen.

- Det er ekstremt svært at overleve som produktionsvirksomhed i Danmark, hvis man ikke tager arbejdsmiljøet alvorligt. Ved at prioritere arbejdsmiljøet investerer du i en udvikling, som du kan kontrollere, du får de rigtige kunder, og du sikrer, at du kan rekruttere og fastholde de rette medarbejdere. Ikke mindst det sidste er væsentligt, siger Jacob Himmelstrup, adm. direktør i zinkstøberiet Linimatic.

I-BAR’s kampagne afsluttes til efteråret i forbindelse med EU's arbejdsmiljøuge. Det sker den 25. oktober med kåringen af Danmarks tre dygtigste topledere, der arbejder systematisk på at fremme arbejdsmiljøet og dermed forretningen.

Dommere er formand og næstformand i CO-industri, Thorkild E. Jensen og Mads Andersen, administrerende direktør og viceadministrerende direktør Karsten Dybvad og Kim Graugaard fra DI, direktør Vibeke Skytte, fra Lederne, samt professor Per Langaa Jensen fra DTU Management Engineering, der i mange år har beskæftiget sig med arbejdsmiljø.

Alle kan være med til at indstille en topleder, som de synes har gjort sig fortjent til hæderen. Indstillingen sker via websitet: www.ibar.dk fra den 21. august til den 28. september.

FAKTA OM UNDERSØGELSEN
300 firmaer fra 15 forskellige lande deltog i undersøgelsen, som via kvantitative og kvalitative metoder fandt frem til, hvordan og hvor på arbejdspladsen et godt arbejdsmiljø har en indvirkning.

Rapportens overordnede konklusion er, at det kan betale sig at investere i arbejdsmiljø også rent økonomisk og finder frem til en ROP, Return on Prevention, på 2,2. Det betyder i praksis, at for hver krone der investeres i arbejdsmiljø per medarbejder, kan virksomhederne forvente at få et økonomiske afkast på 2,2 kroner retur. Altså mere end en fordobling.

Det resultat bliver bekræftet af størstedelen af undersøgelsens deltagere. Halvdelen af de adspurgte firmaer i undersøgelsen anslår således, at yderligere investeringer i arbejdsmiljø vil mindske virksomhedens samlede omkostninger på sigt. En fjerdedel anslår, at omkostningerne vil stige, mens den sidste fjerdedel vurderer, at det ikke har nogen betydning for omkostningsniveauet.

De undersøgte firmaer havde en branchemæssig forskellig baggrund og kom fra Australien, Østrig, Aserbajdsjan, Canada, Tjekkiet, Tyskland, Hong Kong, Rumænien, Rusland, Singapore, Sverige, Schweiz, Tyrkiet, USA og Vietnam.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094