23948sdkhjf

85 landmænd og DBC etablerer stort biogasanlæg ved Ikast

Den 1. september 2022 dannede en gruppe på 85 landmænd Leverandørselskabet Ikast Biogas med henblik på at etablere et biogasanlæg nord for Ikast. 

Siden etablering af leverandørselskabet har der været ført forhandlinger med forskellige mulige partnere, der kan bistå med viden og dele af finansieringen. 

Valget af fremtidig partner er faldet på DBC – Danish Bio Commodities. DBC er ejet af Vestjyllands Andel, Jysk Energi, LEF og Hedeselskabet.

- Vi er glade for partnerskabet med DBC, som med ejerskab af otte andre biogasanlæg har solid viden inden for etablering og drift af anlæg. Sammen med disse anlæg vil vi sikre salg af certifikater og de forskellige energiformer, der vil blive produceret. Anlægget vil være med til at sikre den grønne omstilling af fødevareproduktion fra leverandører og samtidig give ejere og leverandører et grønt forretningsben i vedvarende energi på biomasse, siger Karsten Willumsen, formand for Ikast Biogas. 

Anlægget får en kapacitet på 800.000 tons biomasse pr. år. Den primære biomasse vil være gylle, dybstrøelse, frøgræs og efterafgrøder. Den samlede energiproduktion vil være 33 mio. Nm3 bionaturgas pr. år, svarende til opvarmningsbehovet for ca. 18.000 husstande.

Øko-linje

Allerede inden parterne er gået i gang med etablering af anlægget, er der allerede nu tilmeldt 650.000 tons biomasse fra de 85 leverandører, der har stiftet Leverandørselskabet.

Da en del af den allerede tilmeldte biomasse kommer fra økologiske kvægbedrifter, vil der blive etableret en økologisk linje på anlægget.

- Som det første anlæg i Danmark arbejder vi på at kunne modtage kvæggylle fra kvægbesætninger, der bruger sand i sengebåsene. Vi er langt med de tekniske undersøgelser, og ved at dette kan håndteres. Lige nu arbejder vi med at skabe sikkerhed omkring processen med hygiejnisering af retursand. Vi foretager analyser af retursand – særligt skal vi være 100 procent sikre på, at sandet ikke indeholder sygdomsfremkaldende virus og bakterier, siger Karsten Willumsen. 

Anlægget vil blive bygget baseret på de erfaringer, der er gjort over de sidste mange år. Det vil blandt andet sige, at alle de ”lugtende” biomasser håndteres i en lukket hal, hvor luften renses, inden den ledes ud til atmosfæren.

Desuden vil der være stor fokus på optimering af energistrømme, så processen med produktionen af biogas vil blive med det lavest mulige CO2-aftryk. Samlet set vil anlægget reducere CO2-udledningen med 100.000 tons CO2.

Indledende møder

Der er lavet aftale om køb af 15 hektar jord i området nord for Ikast. 

- Det har været vigtigt for os at finde en placering, der er til mindst mulig gene for naboer og det omkringliggende samfund. Ligeledes har det været vigtigt, at anlægget er placeret centralt i forhold til de kommende leverandører, siger Karsten Willumsen og tilføjer: 

- Når vi først nu melder ud til offentligheden, at vi er på vej med nyt biogasanlæg, skyldes det, at vi har haft et ønske om at informere de nærmeste naboer inden udsendelse af pressemeddelelsen. Vi har afholdt indledende møder med politikere og administrationen i Ikast Brande Kommune, og behandling af projektet er startet, siger Karsten Willumsen. 

Landmændene omkring biogasanlægget vil eje minimum 51 procent af anlægget. 

Se nøgletal for:
Læs mere om: Ikast Biogas
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.566