23948sdkhjf

Klumme: Fjernvarmen er langt fra færdig med udbygning

Fjernvarmen vil fortsat blive udbygget, især i tættere befolkede byområder, til glæde for både samfundsøkonomi og pengepungen hos flere boligejere.
Dansk Energi offentliggjorde for nylig en mindre analyse, som er blevet brugt i et angreb på en fortsat udbygning af fjernvarmenettet, blandt andet i Ingeniøren d. 7. august.

Læser man udlægninger af analysen, får man umiddelbart det indtryk, at fjernvarmeværkerne er i fuld gang med at rulle et kæmpe fjernvarmenet ud hen over hovedet på folk. Det er hverken rigtigt, at fjernvarmebranchen er ved at plastre landet til i fjernvarmerør for enhver pris, eller at fjernvarmebranchen har nået sit endelige potentiale.

Nærlæser man analysen, kommer man faktisk til den modsatte konklusion, nemlig at fjernvarmen fortsat har et stort udviklingspotentiale. En af analysens hovedbudskaber er, at fjernvarme i nærheden af eksisterende fjernvarmenet og ved anvendelse af biomasse eller store varmepumper i almindelighed fortsat er en god idé.

Det er jo en meget naturlig konklusion, eftersom fjernvarme har sin styrke, hvor der er mange bygninger og boliger tæt samlet, og hvor et kollektivt system kan udnyttes optimalt med alle de positive ekstra-effekter, der kan opnås. Alternativet med individuelle løsninger, som hverken rummer mulighed for lagring, udnyttelse af spildenergi eller effektiv grøn forsyning, er typisk en dårlig idé her.

Alternativer for oliefyr
Fjernvarme er ikke og skal ikke være den eneste opvarmningsmetode i det danske energisystem. Individuelle varmepumper eller biomassekedler vil til gengæld være et oplagt alternativ for oliefyr i tyndt befolkede områder. Det er også konklusionen på Varmeplan Danmark 2010-rapporten. Her regner man også med, at fjernvarmen udbygges fra de nuværende 50 % til omkring 70 % af varmemarkedet Dansk Fjernvarmes ambition er at tre ud af fire husstande skal have grøn fjernvarme.

Fjernvarme er den eneste løsning med indbygget fleksibilitet, så fjernvarmen er grundpillen for den 100 procent grønne el og opvarmning i fremtiden. Takket være fjernvarmen er der faktisk kun lidt mere end seks år til at nå det første skridt på vejen med en halvering af brugen af kul, olie og naturgas.

Dansk Energis analyse rummer interessante budskaber. Der er dog nogle af forudsætningerne, som ikke er helt i overensstemmelse med de konkrete planer fjernvarmeværkerne har til deres fremtidige forsyning. Fjernvarmeværkerne satser således ikke på én teknologi men på et mix af teknologier fx en kombination af biomasse og store varmepumper til de decentrale anlæg.

Varmepumpernes indtog
I øjeblikket etableres der mange absorptionsvarmepumper, som sammen med kedler kan hæve virkningsgraderne til en del over det niveau, der har været muligt tidligere. Faktisk har virkningsgraderne for længst passeret 100 %. Man kan også sige det på den måde, at blev de store varmepumper ikke mere og mere effektive, så ville der ikke blive investeret i dem – det ville nemlig være en dårlig forretning.

Der forventes også mange store eldrevne varmepumper, hvor der kan findes varmekilder eller løsninger, som giver en COP-værdi over 4. Og endelig passer det ikke, som det fremgår af Dansk Energis analyse at en stor varmepumpe i fjernvarmesystemer nødvendigvis vil hæve temperaturen til fremløbsniveau og dermed reducere effektiviteten.

Effekten ved fjernvarme
Fjernvarme er for energisystemet helt afgørende. For det er den eneste teknologi, som kan balancere det samlede system. Det kan gemme energi til når der er behov, og det kan producere alt efter behov. Ganske enkelt fordi fjernvarme ikke, som el, er afhængig af, at produktion og forbrug er ens. Og fjernvarme kan bruge alle tænkelige brændsler og opvarmningskilder. Det gør det særdeles fleksibelt og robust overfor prissvingninger på brændsler rent teknisk.

Tilmed er der en ekstra effekt ved fjernvarmen, og det er, at det er en dansk paradedisciplin. Danske erhvervsvirksomheder internationalt førende indenfor dette grønne og energibesparende felt, som man internationalt efterspørger. Traditionen for at have fokus på energieffektivitet og udnyttelse af spildenergi har bragt danske virksomheder helt i front. Det skaber grøn vækst.

Rækken af positive effekter ved fjernvarme er lang. Så hvorfor overhovedet forsøge at stoppe udviklingen her hjemme, hvor vi i højere og højere grad på andre energiområder ser en større og større afhængighed af udenlandsk produktion. Klimagevinsten er enorm. Alene de ca. 40 eksisterende storskala solvarmeanlæg hos fjernvarmeværker sparer mere end 25.000 tons CO2 om året – ved den nuværende kapacitet – ved at udnytte solens stråler. Uden at få statsstøtte.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141