23948sdkhjf

Lean: Syd Energi sparer over fem millioner kroner

Hos Syd Energi tror man på lean. Derfor har man arbejdet helhjertet med lean de sidste tre år – og det har virket. Således kan man hos Syd Energi dokumentere effektiviseringer og besparelser for cirka 5,5 millioner kroner alene i 2012.
Mantraet for Syd Energi hedder ”den totale kundeoplevelse”, og her har man gjort lean til en integreret del af vejen derhen.

- Når vi siger ”lean med hjertet”, handler det om, at det skal leve i alle medarbejdere. Det handler jo om at frigøre hænder til at kunne gøre mere – ”more for less” som man siger. Og ved at inddrage medarbejderne i beslutninger og løsninger får vi ejerskab og blivende forandringer, fortæller Preben Hildebrandt fra Syd Energi.

Ledelsesforankring er central
Syd Energi har afsat betydelige ressourcer og energi til indførelsen af lean, så det kan blive en integreret del af virksomheden. Man har oprettet et Lean Academy, hvor alle medarbejdere gennemgår et obligatorisk 2-dages introduktionskursus til lean, kaldet det ”hvide bælte”.

Herefter kan man bygge videre med uddannelse i øvrige bælter; gult, grønt, blåt og mørkeblåt. Ledelsesforankringen er central i arbejdet med lean i Syd Energi, og det er således obligatorisk for alle ledere i virksomheden at gennemføre en overbygningsuddannelse. Sådan sikrer Syd Energi, at lederne har en solid viden om lean og har afprøvet de vigtigste værktøjer i praksis.

Man kan bruge det til noget
For selv om resultaterne taler for sig selv hos Syd Energi, så mener Preben Hildebrandt stadig, at der er mange muligheder. Ifølge Preben Hildebrandt er udnyttelsen af de tillærte kompetencer ved det gule bælte ikke stor nok ude i organisationen. Så nu opfordres lederne til at gøre mere ud af at få medarbejderne til at reflektere over det, de har lært i træningen og overføre det til den virkelige verden. For det kan overføres til virkeligheden.

- Det er bare en fed oplevelse, når man kan se ilden i øjnene på dem. Det er en glad dag, når man indser at, wow – de kan bruge det”, slutter Preben Hildebrandt.

Produktivitetskonsulent i DI, Peter Lager, følger op på Preben Hildebrandts oplevelse af lean.

- Principperne i lean kan effektivisere og øge produktiviteten i selv mindre virksomheder, der ikke nødvendigvis ønsker at afsætte ressourcer til en egen uddannelse internt i virksomheden.

Kilde: Dansk Industri www.di.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14