23948sdkhjf

Bedre vindmølle-kontrol mindsker slid og løser dilemma

Et system, som skruer op og ned for de enkelte vindmøllers produktion alt efter vindforhold, kan skåne møllerne for unødigt slid.
Det viser simuleringer og videnskabelig artikel, som har sikret den 29-årige ingeniør og ph.d.-studerende Benjamin Biegel fra Institut for Elektroniske Systemer prisen for bedste artikel fra en studerende på den internationale ingeniørsammenslutnings konference om kontrolsystemer (”Multi-Conference on Systems and Control”).

Den blev i år afholdt i Hyderabad i Indien, og vinderen blev udpeget efter faglig vurdering af indholdet i de nominerede videnskabelige artikler og en ledsagende præsentation.

Vil løse vindmølle-problemer med vindmøller
Benjamin Biegel har i sit prisbelønnede arbejde fokuseret på fremtidens elsystem, hvor der vil være en større andel af vindenergi. Det gør det oplagt at prøve at benytte vindmøllerne som en form for stabiliserende reserve:

- Det vil indebære, at vindmøllerne ikke altid producerer på maksimal kraft, fordi det giver en margin, som kan aktiveres, hvis systemet har brug for det. Det er en måde at bruge vindmøller til at løse nogle af de problemer, de selv forårsager, forklarer Benjamin Biegel.

Han henviser til, at der ikke nødvendigvis er mest brug for energi på tidspunkter, hvor blæsevejr sætter godt gang i produktionen fra møllerne, samt at lagring af energi fra vedvarende kilder som vind stadig er en udfordring.

Vil skrue op og ned for produktionen
Benjamin Biegels og forskerkollegernes arbejde har vist, at der kan være flere fordele ved at indarbejde et mere avanceret kontrolsystem i driften af store vindmølleparker. Det handler også om slitage:

- I en situation hvor vindmøller ikke skal producere for fuld kraft, har vi vist, at man kan implementere en kontrolstrategi, så vindmøllerne bliver slidt mindre. Derved kan vi forlænge deres levetid. Grundideen er, at vi dynamisk skruer op og ned for de enkelte vindmøllers produktion afhængig af lokale vindforhold, siger Benjamin Biegel.

Hans forskning indgår i et samarbejde mellem universiteterne i Aalborg, Lund (Sverige) og Zagreb (Kroatien). Oprindelig var planen at implementere strategien på en rigtig vindmøllepark, men det har indtil videre ikke været muligt, fordi møllerne ikke understøtter forskernes metode. Simuleringer har imidlertid vist, at sliddet på møllerne vil kunne reduceres med mellem 15 og 20 procent.

Af de fire forskningsartikler fra studerende, som var nomineret i finalen på kontrolkonferencen, kom endnu en fra sektion for Automation & Control på AAU. Ph.d.-studerende Morten Juelsgaard var indstillet for en artikel, som fokuserer på hvordan koordinering med forbruget kan mindske tabet ved distribution på fremtidens elnet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156