23948sdkhjf

Nyt søkabel til Sejerø

Seas-Nve udlægger et nyt søkabel til Sejerø, der skal sikre øens elforsyning i de næste 40 år. Kablet koster cirka 40 millioner kroner.
Seas-Nve begyndte den 24. september udlægningen af et nyt søkabel til Sejerø. Det 10,6 kilometer lange kabel skal sikre elforsyningen til øens cirka 700 andelshavere. Med det nye kabel kan øboerne forvente samme høje forsyningssikkerhed, som andelshaverne på Sjælland nyder godt af. Det vil sige, at der er strøm i kontakten 99,99 procent af døgnets 24 timer.

- Som andelsselskab er det fællesskabet, der tager hånd om ydelserne til den enkelte. Seas-Nve er et ansvarligt selskab, der både skal opretholde forsyningssikkerheden og samtidig sørge for, at investeringerne kommer flest muligt til gode. Og der er ingen tvivl om, at søkabler hører hjemme i den første kategori, hvor fællesskabet sikrer en stabil elforsyning til beboerne på Sejerø, siger net- og entreprisedirektør Peter Iversen.

Afløser kabel fra 1956
Det gamle søkabel mellem Sejerø og Sjælland blev lagt helt tilbage i 1956. Der er ingen ”tommelfinger-regler” for, hvor tit søkabler skal skiftes. De slides forskelligt alt efter havbundens beskaffenhed og strømforholdene. Det nye kabel er godt beskyttet og gravet en meter ned i havbunden, og det forventes at kunne holde i mindst 40 år.

Der har i løbet af det seneste år været hele to fejl på det gamle kabel. Og det koster 2-2,5 millioner kroner at udbedre skader på et søkabel, og derfor er tiden inde til en udskiftning. Til sammenligning koster det ”kun” 10.000-50.000 kroner at reparere et 10 kV kabel i jorden, der er blevet gravet over.

- Søkabler er en vital livsnerve for øboerne, og som andelshavere i Seas-Nve skal de naturligvis have samme høje forsyningssikkerhed som de andre andelshavere. De her søkabler er et godt eksempel på de udfordringer, vi har som forsyningsselskab i tyndt befolkede områder, siger Peter Iversen.

Fiberkabel sammen med elkabel
Seas-Nve har foruden Danmarks geografisk længste net også ansvaret for knap 40 procent af de danske 10 kV søkabler. Det har medført, at der i Seas-Nve er en betydelig erfaring og ekspertise med søkabler, som bliver efterspurgt af andre netoperatører og havvindmølleaktører.

Energiselskabet har denne gang valgt JD Contractor som entreprenør på selve den fysiske lægning af søkablet. JD Contractor, også kendt som Jydsk Dyk, har 30 års erfaring med maritime opgaver. Virksomheden har til denne opgave seks skibe liggende i farvandet ved Sejerø.

Seas-Nve lægger et fiberkabel sammen med elkablet, så Sejerø på sigt kan komme på det digitale Danmarkskort. Det giver ingen nævneværdig prisforskel på opgaven med at lægge søkablet, eftersom merprisen udelukkende er indkøb af fiberkablet.

Investerer trekvart milliarder
Lige nu er der ikke sat en fast dato for, hvornår Sejerø skal tilbydes fiberbredbånd. Nu bliver fiberkablet lagt sammen med søkablet til el, så Seas-Nve ikke på et senere tidspunkt skal ud med kabelskibet igen.

- Seas-Nve investerer trekvart milliard kroner i vores fælles infrastruktur i år. Som ansvarligt selskab sørger vi naturligvis for at fremtidssikre investeringerne, og derfor følger der et fiberkabel med, når nu vi alligevel skal ud med kabelskibet, siger Peter Iversen, der er direktør for net og entreprise i Seas-Nve.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094