23948sdkhjf

Debatindlæg: Dyrt produceret ædelt biogas skal give størst mulig værdi

Langt om længe er der kommet biogas ind i naturgasnettet. Ikke mængder der kan måles i store procenttal, men nu er de der. Fantastisk. For det har perspektiv. Gassen kan nemlig bruges til højværdige formål.
Af Kim Mortensen, direktør Dansk Fjernvarme .

Det gør vi bare ikke. Vi bruger den til noget så simpelt, som at sikre folk varmen ved at bruge gassen i 400.000 individuelle og ineffektive naturgasfyr. Vi kan ellers sikre disse 400.000 boliger varmen på helt utroligt mange andre måder. Billigere, bedre og mere værdifuldt for samfundet.

Og så vil samfundet tilmed kunne få en enorm værdi ved at bruge biogas og andre grønne gasser til eksempelvis transport eller øremærket til kraftvarmeproduktion, når vindmøllerne svigter.

Det siger sig selv, at det er forbundet med store omkostninger at producere gas af gylle, affaldsprodukter eller lignende. Det siger også sig selv, at det er forbundet med store omkostninger, hvis man vil lave vindmølle-strøm om til gas.

Netop derfor handler det om at bruge gassen til noget, der er meget værdifuldt. Noget som samfundet for alvor vil vinde på og have fordel af som transport eller kraftvarme.

Det helt store problem har i lang tid været, at den grønne gas simpelthen er for dyr til, at der er et marked for den. Fortsætter vi som hidtil, så får boligejerne med individuelle naturgasfyr i fremtiden den dyrest tænkelige gas til at varme deres boliger op. Og samfundet får kun boligopvarmning ud af det ædle brændsel.

Varme kan man få ved at sætte ild i en pind, eller ved at udnytte spildvarme fra industrien, fra affaldsforbrænding eller fra el-produktion på kraftvarmeværkerne. Eller fra et hav af andre kilder som geotermi, sol, vind, halm og så videre.

Der er lige så lidt grund til at bruge dyr og ædel brændsel til opvarmning, som der er til at bruge pengesedler til båloptænding, når man kan bruge avispapir. Det er i øvrigt ulovligt at brænde gyldige pengesedler af, og det samme burde det være at brænde det ædleste og mest dyrt fremstillede brændsel af til det mindst værdifulde formål.

Når der findes bedre alternativer, så burde vi som samfund vedtage ikke at bruge det ædle brændsel til udelukkende at producere varme. Man skal jo ikke gå over åen efter vand.

Biogas eller VE-gas brugt til transport eller kraftvarme giver samfundet enorm værdi. Det fortrænger brugen af fossile brændsler som benzin og diesel i tansporten og kul i el-produktionen. Dermed vil det for alvor give valuta for pengene – og tilmed give kæmpe CO2-reduktioner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172