23948sdkhjf

Helt rigtigt at stoppe liberaliseringen af affaldssektoren

Regeringen har valgt at udsætte forslaget om at liberalisere affaldsforbrænding. Det er klogt, for der er brug for en tænkepause og grundige forhandlinger, lyder det fra Danske Fjernvarme.
Arbejdet med at liberalisere de danske affaldsforbrændingsanlæg er allerede langt fremme. Men nu ser det ud til, at regeringens planer om at lade kommercielle aktører overtage håndteringen af affaldsforbrændingen bliver udskudt.

Lovforslaget skulle have været fremsat inden for kort tid, men det er nu skudt til hjørnespark. Det bekræfter Miljøministeriet over for netavisen Altinget.dk.

Udskydelsen bliver bakket op af Dansk Fjernvarme, der mener, at der er brug for en tænkepause, så der ikke sker uoprettelige skader på det danske energisystem.

- Danmark har brug for et effektivt og grønt energisystem, der hænger sammen og sikrer forbrugerne de bedste vilkår og priser, og der er der ganske enkelt ikke belæg for at sige, at en liberalisering af den rette vej frem mod det mål. Derfor mener vi, det er brug for en timeout, så der ikke bliver taget forkerte og forhastede beslutninger, som ikke kan gøres om, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Han peger blandt andet på erfaringerne fra vandsektoren. Her har omdannelsen til selskaber og krav om benchmarking for en række forbrugerejede værker ifølge Dansk Fjernvarme betydet, at det har kostet 80 øre, hver gang man har sparet 70 øre.

Vil ramme fjernvarmekunderne
- De eneste, der får gavn af det, er revisorer advokater, der spinder guld på den slags. I sidste ende er der kun forbrugerne til at betale den regning, og det vil ikke mindst ramme de 63 procent af de danske husstande, der får deres varme fra fjernvarme, siger Kim Mortensen.

20 procent af fjernvarme bliver til ved at borgernes eget affald omsættes til energi på lokale affaldsforbrændinger. Det er både en billig og CO2-venlig produktion af varme. Derfor er det nødvendigt med grundige drøftelser, inden man ændrer på affaldsområdet, lyder det fra Kim Mortensen.

- Politikerne bør tænke sig grundigt om nu og tænke på sammenhængen i hele energisystemet, inden de bid for bid liberaliserer energi- og forsyningsområdet. Det vil også være helt i tråd med den brede modstand, der er i befolkningen, siger Kim Mortensen med henvisning til en Gallup-undersøgelse, som Dansk Fjernvarme har fået foretaget.
Den viser, at 63 procent af de adspurgte er uenig eller overvejende uenig i, at det er en god idé at privatisere og sælge danske energiselskaber. Og modstanderne mod privatiseringen er i flertal både blandt de borgerlige vælgere og hos SR-regeringens egne støtter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078