23948sdkhjf

Frigørelse skal sikre energiforsyningen i EU

Danmark og Sverige mener at EU's klimamål er den bedste vej ud af EU-landenes afhængighed af russisk kul, olie og især gas - og i det hele taget vejen til en frigørelse fra fremmed energi.
Behovet for, at EU frigør sig af sin energi-afhængighed af Rusland, er blevet endnu mere nærværende i kølvandet af den eskalerende konflikt mellem Ukraine og Rusland, skriver dagbladet Børsen.

Den danske udenrigsminister Martin Lidegaard og hans svenske kollega Carl Bildt har sat energisikkerhed og vejen ud af afhængigheden ved hjælp af EU's klimamål på dagsordenen ved topmødet i Bruxelles i denne uge. Emnet er oplagt, når der alligevel skal diskuteres klimastrategi.

EU på egne ben
Martin Lidegaard opfordrede tirsdag EU-Kommissionen til at lave en undersøgelse af, hvorledes EU kan frigøre sig fra russisk energi og den sårbarhed det medfører at være afhængig af andre lande, når det kommer til energi.

- I årevis har vi vidst, at vi er sårbare på det her område og kan blive ramt hårdt, hvis der bliver lukket for hanerne fra Rusland og også fra Saudi-Arabien, når det handler om olie, og fra andre regimer. Den sårbarhed skal vi af med, den er ikke holdbar, siger Martin Lidegaard efter tirsdagens europaministermøde i Bruxelles.

Såfremt EU bliver afskåret fra gas og olie fra Rusland, vil det betyde at millioner af EU-borgere rammes, da EU importerer 30 procent af sin gasforsyning fra Rusland. Især lande som Polen, Bulgarien og Tyskland vil blive påvirket, da man får dækket henholdsvis 70, 90 og 35 procent af sin gasforsyning med russisk gas.

Fra russisk til vedvarende energi
I EU's klimastrategi lægges der op til at andelen af medlemslandenes energiforbrug, der kommer fra vedvarende energikilder, skal øges til 27 procent i 2030, hvilket skal være med til at reducere afhængigheden af fremmed energi.

Martin Lidegaard håber at det danske forslag kan få en plads i EU-ledelsens konklusioner. Han påpeger over for Børsen, at træffer man de rigtige beslutninger allerede nu, så vil man opnår en langt mere klimavenlig, billigere og sikker energiforsyning.

Forslaget om, at en frigørelse af fremmede magter skal ske via EUs klimamål, møder modstand fra de østeuropæiske lande. Rådgiver for den polske miljøminister Pavel Mikusek siger at såfremt Polen skal vende kul ryggen, så ryger man lige i armene på Rusland og yderligere afhængighed af den russiske gas, da det er det eneste alternativ til kul, man har råd til.

Martin Lidegaard er klar over, at emnet er for omfangsrigt til at man vil nå til enighed nu, men håber, at det besluttes at iværksætte en undersøgelse af hvorledes EU kan frigøre sig fra fremmede magters energikilder inden næste topmøde i juni.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109