23948sdkhjf

Engelsk affald ender på Frederikshavn Affaldskraftvarmeværk

I løbet af weekenden ankommer første skib med tørt affald fra England. 2200 tons engelsk affald skal give frederikshavnerne billigere varme.
Frederikshavn Affaldskraftvarmeværk skal forvandle det britiske affald til elektricitet og fjernvarme til frederikshavnerne, oplyser Kanal Frederikshavn.

Der er tale om såkaldt RDF (residual waste fuel) – det vil sige sorteret, tørt affald uden husholdningsaffald. Det er indsamlet som erhvervsaffald og sorteret på et anlæg i Midtengland og derfra kørt til en havn ved Hull. Det transporteres til Danmark i baller via lastbil og skib.

En god løsning for alle parter
I England ville man have været nødsaget til at grave affaldet ned på lossepladser, da man næsten ingen forbrændingsanlæg har. Og det er både en dyr og dårlig metode. Derfor er eksporten af affaldet det mest hensigtsmæssige – både for Danmark og England.

- Det er miljømæssigt en rigtig god løsning både for England og Danmark. I England spares der lossepladser, og i Danmark sparer vi afbrænding af naturgas. Vi har haft DTU til at regne på den samlede miljøeffekt, når der regnes med både transport og energi produktion og energiforbrug – og der er ingen tvivl om at det samlet set giver rigtig god mening, siger direktør Tore Vedelsdal fra AVØ.

Englænderne betaler 500 kroner for hvert ton affald der skibes afsted - det går til dækning af de udgifter, der er forbundet med transport, afgifter til staten og driften af anlægget i Frederikshavn.

Affaldet sænker prisen
AVØ vil få godt 2200 tons affald leveret i Frederikshavn og over de kommende måneder skal det producere billig elektricitet og varme til frederikshavnerne. Leverancerne betyder nemlig, at man kan køre fuld drift på fjernvarmeproduktionen og dermed holde varmepriserne nede.

Tore Vedelsdal understreger, at det ikke er for at hjælpe englænderne, at man har valgt at importere affald, men fordi der er god økonomi i projektet. Samtidig får man dækket sit affaldsbehov, der siden 2008 har været svært at dække udelukkende med lokalt affald.

Hele projektet er godkendt af danske og engelske myndigheder – og går det hele som ventet med dette første læs, vil man modtage yderligere to læs inden for det næste år.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078