23948sdkhjf

Tre ud af fire boliger skal have fjernvarme

Fjernvarmen skal udvides betydeligt for at sikre den grønne omstilling. Det konkluderer ny analyse. Ifølge analysen skal tre ud af fire boliger på sigt have mulighed for at blive koblet på fjernvarme.
Fjernvarme er fremtidens rygrad i energisystemet. Langt den største del af det, som folk har behov for energi til, er boligopvarmning, og den mest effektive metode til at nå en fossilfri fremtid allerede i 2035 er at udnytte fjernvarmes fleksibilitet til at bygge et samlet energisystem op om. Det slår Fjernvarmeanalysen fast, som Energistyrelsen har fået udarbejdet af EA Energisanalyse og Cowi. Det skriver Dansk Fjernvarme.

Analysen indgår som en del af de analyser, der blev bestilt med Energiforliget fra 2012 for at skabe et tilbundsgående beslutningsgrundlag for folketingspolitikerne for fremtidens energi.

- Fjernvarmeanalysen bekræfter, at fjernvarme skal udbygges, fordi det er den fleksible løsning, som kan sikre en fossilfri fremtid, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.

Han peger på, at Fjernvarmeanalysen munder ud i en konklusion, som er meget lig med Varmeplan Danmark-rapporterne fra 2008 og 2010, nemlig at fjernvarme skal udbredes til op mod 70 procent af det samlede opvarmningsbehov. Det vil sige omkring tre fjerdedele af alle boliger.

En betydelige udvidelse
I dag udgør fjernvarmen 50 procent af den samlede opvarmning i Danmark. Opvarmningsandelen skal udvides til 62 procent af det samlede opvarmningsbehov i 2035, peger analysen på. I alt har 63 procent af alle danske boliger fjernvarme i dag. Der er derfor tale om en ganske betydelig udvidelse.

- Dermed er analysen i tråd med befolkningen. Dansk Fjernvarme fik for nylig foretaget en TNS Gallup-undersøgelse, og her er budskabet klar. Man vil have fjernvarme, hvor det er muligt, siger Kim Mortensen.
Undersøgelsen viser, at 75 procent af danskerne ønsker at fremme kollektive opvarmningsløsninger, hvor det er teknisk muligt.

Fjernvarmeanalysen peger på, at det er et centralt spørgsmål, hvor grænsen går for, hvor det er samfundsøkonomisk mest fordelagtigt at udbygge fjernvarmen. Men især områder i tilknytning til eksisterende fjernvarmeområder bør konverteres til fjernvarme. Fjernvarmen har nemlig klare fordele, når det eksempelvis gælder det øgede fokus på energieffektivitet og udnyttelse af knappe ressourcer.

Dette sammenholdt med fjernvarmens evne til at gemme energi fra den produceres, til der er behov for den slår ifølge Dansk Fjernvarme fuldstændig individuelle løsninger af banen. Ikke mindst fordi el i højere og højere grad bliver produceret af vindmøller, som kun kan levere, når det blæser.

- Vi har nu kun mindre end 21 år til at omstille energisystemet til at være helt grønt og fossilfrit. Det er derfor nødvendigt, at der nu bliver taget de nødvendige politiske beslutninger, så fjernvarmeværker og andre energiaktører har sikre rammer for, hvordan de kan og skal investere, siger Kim Mortensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109