23948sdkhjf

Debat: Incitament til effektivisering – ja tak

Produktivitetskommissionen har i sin endelige rapport fokus på at skabe en omkostningseffektiv omstilling af vores energisystem. Det fokus er rigtigt, mener Dansk Energi.
Den grønne omstilling skal ske så omkostningseffektivt som muligt. Det fremhæver Produktivitetskommissionen mandag. Uanset om det er klog tilrettelæggelse af udbud for havvind eller ordentlige vilkår for investeringer, så finder Dansk Energi retningen fra Produktivitetskommissionen rigtig.

Og der er muligheder for at gøre rammerne for omstillingen bedre, mener brancheorganisationen. Eksempelvis er det i dag sådan, at et elnetselskab bliver straffet for at investere i smart teknologi og hardware, selv om resultatet vil være at drive elnettet mere optimalt og med højere produktivitet. Det er et problem, som bør løses i regi af det aktuelle Elreguleringsudvalg, som Produktivitetskommissionen også henviser til.

- Det giver ikke mening, at hvis et selskab køber tykkere elkabler fremfor ny teknologi, så bliver reguleringen pludselig mindre snærende. Det giver hverken mening politisk, for selskabet eller for de kunder, som i sidste ende skal betale for forskellen mellem en smart og en mindre smart investering. Det skal der laves om på, siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi.

Udviklingen på længere sigt
Produktivitetskommissionen noterer sig, at der – uanset den aktuelle situation, hvor elforsyningssikkerheden er i top i Danmark – skal tages stilling til udviklingen på lidt længere sigt. For kapaciteten på kraftværkerne er faldende. I forlængelse af dette anbefaler kommissionen også at se nærmere på fastholdelse af brugen af gas i energisystemet i en længere periode, end det er planlagt til i dag.

- Det er godt, at Produktivitetskommissionen tager fat om energiområdet. For selv om meget arbejde allerede foregår i regi af eksempelvis Elreguleringsudvalget, så skal vi hele tiden tænke os om. Der skal nu tages politisk stilling til, hvordan vi fremover vil sikre forsyningen af el i Danmark. Vi skal også skabe de rette incitamenter til ikke bare at investere i det rigtige – men også til at tiltrække den nødvendige risikovillige kapital overhovedet. Det kræver de rette rammer, siger Anders Stouge.

Han hæfter sig ved, at Energinet.dk og Energistyrelsen ifølge Produktivitetskommissionen forventer, at det efter 2020 kan blive nødvendigt at etablere en støtteordning til fleksibel el-produktionskapacitet for at kunne opretholde den tårnhøje, danske forsyningssikkerhed på elområdet. Og kommer de forventede transmissionsforbindelser til udlandet ikke som planlagt, så kan det blive nødvendigt før 2020.

- Erfaringerne viser, at det ofte tager lang tid med kablerne til udlandet. Vi har flere eksempler på, at tidsplanerne bliver forlænget med flere år. Det skal vi være meget opmærksomme på, når det gælder forsyningssikkerheden i vores fremtidige elforsyning, afslutter Anders Stouge.

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109