23948sdkhjf

De første naturgaskunder skifter til grøn biogas fra gylle

De første danske naturgaskunder er nu gået over til opgraderet biogas lavet på gylle. Naturgaskunderne har købt biogascertifikater, som betyder, at en given mængde naturgas erstattes af CO2-neutral biogas i naturgasnettet.
Det oplyser HMN Naturgas.

Dermed bidrager kunderne til mindre CO2-udledning. Ved afbrænding af naturgas udledes der nemlig ifølge Institut for Miljøvidenskab under Aarhus Universitet nemlig ca. 2,3 kilo CO2 per kubikmeter, mens biogassen er CO2-neutral.

De første kunder er netop kommet med på vognen, efter at HMN-koncernen som det første danske energiselskab i januar begyndte at sende opgraderet biogas fra gylle ud i naturgasnettet. Mængden af udsendt biogas har netop nu passeret en mio. kubikmeter, oplyser selskabet.

Silkeborg er med fra start
Blandt de første kunder er to kommuner, som hidtil har brugt naturgas til opvarmning af bygninger såsom børnehaver, skoler, kulturcentre, sportshaller og rådhuse. Men nu bliver naturgassen erstattet med biogas via certifikater.

Den ene af de to kommuner er Silkeborg, som hidtil har brugt naturgas til opvarmning af 108 bygninger. Men via certifikater er kommunen nu skiftet til biogas. Det betyder, at CO2-udledningen bliver næsten 14.000 tons mindre i løbet af fire år.

- Vores mål er, at Silkeborg Kommune skal være CO2 neutral i 2030, og vi investerer i disse år 112 mio. kr. i energibesparelser. Aftalen med HMN Naturgas betyder, at vi sparer yderligere 3.500 ton CO2 hvert år og samtidig lægger det kommunale forbrug om til en dansk produceret energiform, som på sigt også kan give nye arbejdspladser. Det er en gevinst for alle parter, siger Silkeborgs borgmester, Steen Vindum (V).

Foruden de to kommuner har også tre private virksomheder netop indgået en aftale om biogas med HMN-koncernen. En af dem er Peter Larsens Kaffe i Viborg. En anden er Hansens Flødeis A/S i Jægerspris.

- I en isfabrik som vores har vi jo et ganske stort gasforbrug til maskiner og varme. Og vi vil gerne gøre vores energiforbrug mere bæredygtigt. På samme måde som vi primært anvender økologiske råvarer til selve isen. Ved at lave en biogasaftale bliver CO2-udslippet 60 tons mindre om året, siger direktør og medejer af Hansens Flødeis A/S, Anders Eibye.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094