23948sdkhjf

Dansk ingeniørfirma forbereder færøsk elsystem til ny vindpark

Om få måneder er en ny vindmøllepark i Húsahagi på Færøerne klar til idriftsættelse, derfor har det færøske energiselskab SEV nu indgået en aftale med Ingeniørfirmaet P.A. Pedersen omkring forberedelse af blandt andet øens elsystem.
Vindmølleparken i Húsahagi er et vigtigt skridt hen imod Færøernes mål om, at 75 procent af elforsyningen i 2020 skal være grøn, men projektet stiller enorme krav til elsystemets fleksibilitet. Derfor har det færøske energiselskab SEV netop indgået en rådgiveraftale med Ingeniørfirmaet P.A. Pedersen. De danske el-specialister skal hjælpe med at forberede både system, net og mandskab på at kunne håndtere den nye vindmøllepark optimalt.

Vindmølleparken får en samlet produktionskapacitet på ca. 41 GWh per år, hvilket betyder at 23 procent af Færingernes elforbrug vil være dækket af vindenergi. De 13 møller, der er fra tyske Enercon, bliver rejst ved Húsahagi få kilometer nord-vest for Thorshavn.

Der er rigeligt med vind ved Húsahagi, hvor den gennemsnitlige vindhastighed ligger på 10 sekundmeter og vindstødene ofte kommer op på 40 sekundmeter. Men det er en kompleks opgave at omsætte den voldsomme vindkraft til en stabil energiforsyning i et system helt uden elektriske forbindelser til omverdenen.

- Vindforholdene på Færøerne er gunstige, betragtet henover året, men er ekstremt varierende fra minut til minut. Det stiller store krav til systemets evne til at regulere effekt og spænding. Værkerne skal kunne levere en stabil elforsyning og holde frekvenssvingerne på et minimum trods vindkraftens store udsving, forklarer Peter Vinter, der er P. A. Pedersens projektansvarlige på den nye rådgivningsaftale.

Syv års forberedelser
Det færøske energiselskab SEV har siden 2007 forberedt sig målrettet på denne situation, både ved at deltage i internationale udviklingsprojekter om integration af vedvarende energi, og gennem målrettede moderniseringer af styringen på værkerne og i nettet. Derudover er alle møller indkøbt med avancerede styringer, så møllerne også kan indgå i balanceringen af elsystemet.

Nu er tiden så kommet til at fintune den avancerede teknik, så både værker, vindmøller og styrbart forbrug bidrager til stabiliteten i systemet. Og det kræver omhu, for hvis først der sker noget uventet i systemet, har man kun få sekunder til at genoprette balancen. Her kommer P. A. Pedersens mangeårige kendskab til SEV’s anlæg til god nytte.

P. A. Pedersen har sammen med SEV udpeget seks indsatsområder der sigter på at optimere produktionssystemet og overvågningen med fokus på spændings- og effektfrekvensregulering på værkerne og frekvensaflastning og effektfrekvensregulering i nødssituationer.

Overgang til computerreguleret drift
En vigtig del af rådgiveropgaven er at få driftøkonomi og sikkerhed til at gå hånd i hånd. I dag styres SEV’s værker manuelt, men når Húsahagi vindmøllepark kobles på kan systemet i perioder blive så komplekst at det ikke længere kan styres i hånden. Det skal i stedet reguleres af computere, og operatørernes rolle vil fremover blive mere observerende.

Peter Vinter sammenligner operatørens fremtidige rolle med pilotens i et moderne fly.

- I dag har en pilot ikke meget at gøre med, hvad der sker ude i flyets vinger. Flyets computersystem kan styre flyet langt mere optimalt i forhold til vejrforhold og brændstoføkonomi, og pilotens primære rolle er at overvåge systemerne og overtage styringenn når noget usædvanligt sker, forklarer han.

På samme måde skal driften af SEV’s værker fremover foregå i en vekselvirkning mellem menneske og system. Den overgang skal P. A. Pedersen facilitere for SEV.

I 2015 vil SEV idriftsætte et batteri i MW-klassen i tilknytning til vindmøllerne ved Húsahagi. I første række skal batteriet udglatte møllernes produktion, så de samlet set opfører sig mere som et kraftværk. Derudover skal batteriet hjælpe i nødsituationer.

Teknikken bagved er også under udvikling. Således arbejder Dong Energy med at tilpasse sin Power Hub-løsning til SEV’s behov, så den kan produktionsplanlægge efter de varierende vind- og nedbørsforhold i et isoleret system. Power Hub har været i drift på Færøerne siden november 2012, hvor SEV indviede systemet der kan styre forbruget i nødsituationer.

Historisk partnerskab
P. A. Pedersen har haft et tæt samarbejde med færingerne i snart 100 år. Det var el-ingeniører fra P. A. Pedersen, der tegnede Færøernes første kommunale elværk i Thorshavn i 1920, og virksomheden har været involveret i de fleste store transformerstationer, el- og vandkraftværker, der er bygget på øerne siden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078