23948sdkhjf

Taars får avanceret solvarmeanlæg

Taars Varmeværk er de første i Danmark, der opsætter et solvarmeanlæg bestående af både plane solfangere og CSP-solfangere.
Det er Aalborg CSP, der er totalleverandør af solvarmeanlægget, og målet er, at cirka 30 procent af Taars Varmeværks varmebehov skal komme direkte fra solen. Det skriver Taars Varmeværk og leverandørerne i en fælles pressemeddelelse.

Projekteringen starter indenfor kort tid, og efter planen skal det nye solvarmeanlæg stå færdigt i løbet af 2. kvartal 2015.

- I dag fyrer vi alene med naturgas, og vi er på vej til at afslutte et godt år med forholdsvis lave gaspriser og gode elpriser. Med tilbagevirkende kraft nedsætter vi derfor varmeprisen fra 590 kr. til 550 kr.pr. MWh. Men næste år hvor solvarmeanlægget er i drift bliver det endnu bedre, for her budgetterer vi med en pris på 450 kr. pr. MWh. Det vil sige, at den samlede prisnedsættelse for et standardhus i Tårs bliver omkring cirka 2.500 kr. ex. moms. Udover at vi glæder os til en økonomisk besparelse fremover, så glæder vi os også til at en stor del af vores produktion vil komme fra grøn solenergi, siger bestyrelsesformand for Taars Varmeværk Jens Vestergaard.

Planlægningen af det nye solvarmeanlæg er sket i samarbejde med rådgivningsfirmaet JPH Energi, og det er de to nordjyske virksomheder Arcon Solar og Aalborg CSP, der er leverandører.

- I vort valg af solvarmeanlæg har vi, i bestyrelsen, lagt vægt på størst mulig besparelse på brændselsomkostningerne til gavn for forbrugerne, men derudover er det også en positiv faktor at det er to nordjyske virksomheder med et godt ry, der leverer solvarmeanlægget, siger bestyrelsesformand Jens Vestergaard.

Sol med sol på

Det er sol, der skal supplere solen, i det kommende anlæg, hvor både plane solfangere og CSP-solfangere skal skal bruges.

Når disse solfangertyper kombineres får man en høj ydelse over hele dagen og en stor solvarmeproduktion i forhold til investeringen, står der i pressemeddelelsen.
- At supplere plane solfangere med CSP-solfangere er som at sætte turbo på en god motor, siger salgsingeniør Per Aasted fra Aalborg CSP, og tilføjer.
- Det koster lidt mere, men da ydelsen går op og udbyttet bliver større bliver den samlede økonomi bedre.

Støtte fra EUDP

Da kombinationsanlægget er det første anlæg af sin slags, ydes der EUDP-støtte til etablering og efterfølgende erfaringsdeling. Det er de erfarne forskere lektor Simon Furbo og seniorforsker Bengt Perers fra DTU Solenergi, der får til opgave at verificere data og lave beregningsmodeller med henblik på at optimere fremtidige konstruktioner af solvarmeanlæg.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078