23948sdkhjf

Danmark på vej mod rekordvarme i 2014

Hvis ikke vinteren kommer tidligt, så ender 2014 som Danmarks varmeste år, siden de landsdækkende målinger startede i 1874. En alarmklokke, der kalder på handling, lyder det fra klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.
2014 er på vej til at blive Danmarks varmeste år. Det viser nye data og prognoser fra DMI. Den nuværende rekord stammer fra 2007, hvor året endte på 9,5 °C. DMI vurderer, at 2014 er på vej mod cirka 9,7 °C.

- Denne rekord er en alarmklokke, som kalder på, at vi hurtigst muligt udfaser kul og olie til fordel for flere vindmøller. Jeg håber, at hele verden lytter rigtig godt efter, når FN’s klimapanel IPCC offentliggør deres nye rapport om klimaets tilstand i København den 2. november. Det er en fælles opgave at sikre os, at denne udvikling ikke fortsætter. Derfor vil jeg kæmpe hårdt for at holde fast i vores klimaarbejde herhjemme og for, at vi får en ny bindende klimaaftale i Paris i 2015, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Ingen af månederne i 2014 har i sig selv sat rekord. Juli tangerede den næst varmeste målt i Danmark, mens marts og april begge blev de 4. varmeste, DMI har registreret. Alle månederne siden januar har til gengæld været over normaltemperaturen.

- Det er vedholdende varme året igennem, der er på vej til at give Danmark en ny vejrrekord. I dag ligger 2014 med en gennemsnitstemperatur på 10,9 °C. Den falder naturligvis frem mod nytår, men den 10. oktober i rekordåret 2007 var temperaturen 10,6 °C. Hvis ikke de kommende måneder bliver noget koldere end normalt, så ender vi med en ny rekord, siger klimatolog Mikael Scharling fra DMI.

Fakta om varmerekorden
• Hvis vurderingen af temperaturen resten af året holder, ender 2014 et sted mellem 9,6 og 9,8 °C. Det er ny rekord.
• DMI vurderer, at resten af oktober ender ca. 1½ til 2 °C over klimanormalen, november ender mellem 1 og 1½ °C over, mens december ender omkring eller lidt under 1 °C over. Det giver konservative bud på temperaturer for de tre måneder på henholdsvis cirka 11 °C; 5½ °C og 2½ °C.
• Siden DMI påbegyndte målingerne i 1874, er Danmarks gennemsnitstemperatur steget med omkring 1,5 °C.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078